Alcoholvrij Thailand met een knipoog

Afgelopen weekend was het Khao Pansa Dag in Thailand. Het begin van een drie maanden durende boeddhistische vastentijd. Het land was van zaterdag tot en met maandag verplicht alcoholvrij. De leer van de Boeddha is nu eenmaal ook die van de staat. De monniken hebben geen last. Zij mogen sowieso nooit alcohol te nuttigen. Alcoholvrij Thailand, met een knipoog. Want niemand houdt zich eraan.

Alcoholvrij Thailand

Door Hans Geleijnse

Vanaf zondag dienen de monniken in meditatie en contemplatie drie maanden binnenstempels te blijven. Alleen in uiterste noodsituaties mag hij de tempel verlaten, maar niet langer dan zeven dagen. Monniken zijn ook maar mensen en moeten dus eten. Buiten de vastenperiode krijgen zij voedingswaren aangereikt tijdens de  ‘bedelronde’,  in de omgeving van tempels en kloosters. Tijdens Khao Pansa echter brengen de gewone gelovigen pannetjes en potjes met eten naar kloosters en tempels. De inhoud wordt op toegestane tijden verorberd.

Alcohol

Ieder jaar weer levert het onderdeel drooglegging vermakelijke reacties op. Vooral bij de grote buitenlandse gemeenschap in Thailand. Klagen troef op expatfora, vooral omdat in de bars en restaurant geen alcoholische versnaperingen op tafel komen. Wat overigens niet wil zeggen dat er niet gezondigd wordt. Een veel toegepaste barvariant is niet zoals normaal flesjes op de tap, maar bier of longdrinks in limonadeglazen.

Aan Thaise zijde neemt men eveneens maatregelen om door deze woestijnperiode te komen: hamsteren. Er worden pakketten ‘Khao Pansa- overleving’ ingeslagen en niet zo zuinig ook. Bij de 24-uurwinkels in mijn woonomgeving was deze vrijdag het bier al op. Bij mijn vaste leverancier kon ik nog wel een voorradje krijgen. Maximaal 12 flesjes, waarvan zes in de ‘light’-categorie, een soort die ik vanwege het gezondheidsgehalte en grote smakeloosheid nooit koop.

Alcoholvrijj Thailand

Alcoholvrij Thailand

Natuurlijk ergert dit ‘droogleggen met een knipoog’ religieus gemaakte mensen en organisaties die zich kanten tegen alcoholmisbruik. ‘Stop Drink Network’ en ‘Promote Thai Health Foundation’ ijveren voor een massale non-alcohol duurzaamheid. Niet drie dagen de kurk op de fles, maar drie maanden. De campagne kent dus geen happy hours, tot diep in de nacht stappen en participeren in halfdronken karaoke-sessies. De beloning is volgens de actievoerders geen katers meer, langere nachtrust, gezonder leven en je spaart geld uit. Dat kan dan mooi aan goede doelen worden geschonken, vinden zij.

Vastenperiode

Volgens de actievoerders is het aantal Thai dat enthousiast een blauwe knoop opspeldt in deze vastenperiode snelgroeiende. En beweren dat  80 procent van de ondervraagden hun campagne steunt. Dat is net zo waar als in de TingTong bar een jeugdige Thaise schoonheid  tegen een uitgezakte blanke zestigplusser zegt: ‘je bent een geweldig knappe kerel’.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Columns

 

Geen reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 
 
 
 

En dan nog dit