Japanner vreemde eend in de Tour de France

In de tweede etappe, van Düsseldorf naar Luik, werd hij 23e. Zijn beste klassering tot nu toe. In het algemeen klassement vloog hij na de 7e etappe even de top-100 binnen, maar nu staat hij weer vertrouwd rond de 120e stek. Yukiya Arashiro. Professioneel wielrenner en enige Japanner in de Tour de France 2017.Tour de France

 

Door Michiel Kroesbergen

In de Aziatische ploeg Bahrein-Merida zitten in de selectie voor de Tour de France 2017 twee Spanjaarden, drie Slovenen, een Italiaan, een Tsjech, een Ethiopiër en slechts één Aziaat: Arashiro. Hij is daarmee direct de enige Oost-Aziaat in de hele Tour. De van oorsprong Europese sport wielrennen kent al sinds tijden sterke sporters uit de beide Amerika’s en sinds enige jaren breken er ook af en toe wat Afrikanen door. Teklehaimanot, Grmay, om eens twee bekende namen te noemen. In een ver verleden was er ook al de Algerijn Abdel-Kader Zaaf die vooral beroemd werd door in de Tour van 1950 tijdens een etappe een fles wijn te legen, daarna onder een boom in slaap te vallen en vervolgens nog half slapend en half dronken zijn weg te vervolgen: de verkeerde kant op! Azië blijft in dit alles een beetje achter.

Eerste Chinees in de Tour de France

Cheng Ji was in 2014 bijvoorbeeld pas de eerste Chinees in de Tour de France. Het werd geen groot succes. Hij eindigde als allerlaatste en zijn achterstand op winnaar Vincenzo Nibali was ruim zes uur. Bijna een nieuw record in de rijke geschiedenis van de Tour. Nog voor zijn 30e, normaal gesproken de bloeiperiode voor een wielrenner, stopt hij met de sport. “Als man van je vrouw en vader van je kind, kun je niet in Europa zijn om te wielrennen. Ik keer terug voor mijn familie.” (wielerupdate.nl)

Aziaat in de tour

Natuurlijk. Kazachstan is ook Azië. Eén van de sterkste hedendaagse ploegen komt er vandaan, genoemd naar en gesponsord door de hoofdstad: Astana. We kennen allemaal Vinokourov en ook nu rijden er vier Kazachen mee in de Tour. Er rijdt zelfs nog een derde Aziatisch team rond, UAE Emirates, maar daarin is helemáál geen Oosterling te vinden! Bij Bahrein-Merida en UAE Emirates is het duidelijk dat het alleen het geld is dat uit Azië komt… Yukiya Arashiro de enige ‘echte’ Aziaat in de Tour. Met de kenmerkende Aziatische gelaatstrekken, de typisch Aziatische fysiek en de Oosters klinkende naam.

Van sprinter tot knecht

In 2009 was Arashiro samen met Beppu de eerste Japanner die de Tour reed. Dit jaar doet hij al voor de 7e keer mee. Zijn beste klassering was in zijn tweede Tourrit ooit, etappe 2 in 2009. In plaats van als bescheiden vreemdeling eerst maar eens rustig rond te kijken, mengde hij zich direct in de massasprint. Het was nog wat onwennig. Waar de ervaren sprinters links van de weg in elkaars slipstream topsnelheden bereikten, sprintte Arashiro in zijn eentje rechts, vol in de wind. Toch haalde hij een goede klassering. Na de erkende sprinters Cavendish, Farrar, Feillu en Hushovd werd hij vijfde. Een veelbelovend begin. Maar het kreeg geen vervolg, helaas. Inmiddels is hij verworden tot knecht van andere, betere sprinters. Europese sprinters inderdaad. In deze Tour is dat de Italiaanse subtopper Colbrelli. Arashiro rijdt zo goed als anoniem rond. Zijn enige publicitaire selling point is zijn afkomst: Japanner in Frankrijk.

Tour de France 2017

In de komende twee weken zou er wel eens verandering in zijn anonimiteit kunnen komen. Dat is: als hij uit zijn knechtenrol mag treden. De klassementsman van zijn ploeg, Izagirre, viel in de eerste rit al geblesseerd uit. Sprinter Colbrelli, voor wie Arashiro normaal gesproken moet werken, kan deze Tour weinig beginnen tegen de echte topsprinters. Dit zou kunnen betekenen dat Arashiro eindelijk voor zijn eigen kansen zou mogen gaan. Ik tip daarbij etappe nummer 15 op zondag 16 juli. Ga er allemaal voor zitten. Mijn voorspelling: Arashiro gaat deel uitmaken van de kopgroep die het tot het einde volhoudt. En zijn sterke sprint zal hem dan helpen zijn medevluchters op de streep te verslaan. Daarmee wordt Arashiro de eerste Japanner in de geschiedenis van de Tour de France die een etappe wint!

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Japan

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws