Andre’s Top 5 Indonesische gerechten

Een nasi goreng en een sateetje gaat er altijd wel in. En die kennen wij allemaal. Maar wat zijn nu lekkere, minder bekende Indonesische gerechten? Een top vijf.

Door André van Bel

1. Lotek

lotek

Deze frisse salade overgoten door een sausje van gemalen pinda’s en kurkuma is een West-Javaanse specialiteit. In de verte doet de lekkernij denken aan het welbekende gado-gado. Maar Lotek is naar onze mening toch het knappere achterneefje.

Het bergje gekookte groenten (spinazie, kool, taugé, aubergine, basilicumbladeren) oogt mooi met de bruine saus. Bijna net zo mooi als Java zelf. een beetje kroepoek zorgt net voor wat extra knapperigheid.

2. Nasi Bakar

resep-nasi-bakar

Nu we het toch over nasi hebben: voor Indonesiërs is nasi niet het bakje bij de Chinees met gebakken rijst, groenten en een spiegelei. Nee, nasi is witte rijst en daar kun je een hoop mee doen. Barbecuen bijvoorbeeld, zodat je het overheerlijke nasi bakar krijgt.

Deze smaakbom zit in een jasje van een bananenblad. De mix van witte rijst, kip, basilicum en verschillende boemboe’s wordt boven een handvol hete kolen gehouden, net zolang tot het blad bruin kleurt. Absolute aanrader: eet het met een heet pepertje in handbereik (evenals een glas heel koud water, overigens)

3. Rujak

B5NIqJzCYAA57P2.jpg-large

Een gezonde snack en een zeer geliefde in Indonesië, Maleisië en Singapore. Voor de stand van een populaire straatverkoper (of foodhallhawker in Singapore) kan zich een lange rij ontpoppen van hongerige eetliefhebbers. Rujak, een frisse fruitsalade overgoten door een sausje van pinda’s en azijn), wordt veelal gegeten na een grote maaltijd.

De genoemde landen kennen elk hun eigen variant. Verschillende soorten fruit, net een andere smaaksensatie in de saus maken het verschil. Onze favoriet is de Rujak Cuka uit Bali. De Balinezen hebben een voorkeur voor een zoetzure saus van azijn en (palm)suiker, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Javanen. Soms wordt in de Cuka gefermenteerde garnalenpasta toegevoegd. Onze voorkeur gaat uit naar onrijpe, zure stukjes mango.

4. Ayam goreng sambal mangga

Het volgende gerecht is goed te volgen door nummer drie goed te lezen. Ayam Goreng, gefrituurde kip. We kennen het allemaal. Maar ken je ook de variant met een mango rujak? Een hemelse combi hoor! Het zoetzure, frisse van de mango rujak gecombineerd van het zoute, vette en hartige kipje.

Nu denkt je, ‘ja maar dat hebben we ook bij de buurtchinees: zoetzure kip.’ Dit is anders. Bij Ayam goreng Mangga is elke hap een genot omdat de smaaklagen zo goed te onderscheiden zijn van elkaar. Een soort spekkoek van (smaak)sensatie.

De fijnproever eet het gerecht met de Lalijiwo Mango. Deze vrucht is droger, dus knapperiger, dan de normale mango’s. Vrijgekomen sappen van de kip vermengen zich dan niet zo snel met de vrucht zodat ‘de lagen’ wat langer genoten kunnen worden.

5. Babi Guling

tumblr_li3leuiIyW1qbf8wpo1_1280

Wie geen Babi guling, ofwel geroosterd varken aan het spit, eet op Bali; die is daar nooit geweest. Voor wie het mag eten is deze lekkernij soms zelfs de enige reden dat ze naar het vakantie-eiland afreizen. Het dier wordt gevuld met een bonte mix aan kruiden en specerijen, terwijl de huid wordt ingesmeerd met koenjitsap. Daarna wordt het varken boven een houtvuur geroosterd en dat uren achter elkaar. De barbecue-chef controleert of alles goed gaat en smeert de huid zo nodig bij. Als je dit bestelt krijg je gestoomde rijst met jonge broodvruchten, mals vlees, stukjes knapperige huid en een stukje bloedworst. Daarbij krijg je ‘lawar’, een mengsel van bloed, gehakt varkensvlees en groenten en kruiden.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie André van Bel

 

5 reacties

 • IndoLover

  Babi Guleg is trouwens goddelijk! Vooral het knapperige velletje is om nooit te vergeten. Trouwens ken ik alle gerechten al maar ik kan me voorstellen dat iemand die weinig met Indonesië heeft ze nog niet kent.

 • Jim Jasper

  Ik vind dit weer typisch des Belanda’s als Indo vind ik deze gerechten niet bijzonder. 1 Lotek is de Jakartaanse naam voor Gado2 alleen met rauwe groenten. 2 Nasi bakar ken ik niet. Bakar is gegrilled en je kunt toch moeilijk rijst grillen 3 rudjak is niet een bijzonder gerecht. 4 ken ik ook niet, zal best lekker zijn. 5 Babi goeling is waarschijnlijk Balinees, want Indonesiers eten geen varkensvlees. Nu dan moet ik nu natuurlijk bijzondere gerechten gaan noemen . 1 Gudek, 2 Oblok2, 3 Tahu oncom 4 Ajam Besengek, 5 Tahu Petis, Sajur Assem, kan nog wel even door gaan,

 • R Geenen

  Jim Jasper: Je kritiek is ongegrond. In de eerste plaatst is Lotek een heel ander gerecht dan gado2 met heel andere kruiden. Nasi bakar heb ik zelf vaak gemaakt. Rijst met gerecht in pisang blad wikkelen en op de bbq voor even en draaien. Niet te lang. De geur van blad trekt in het gerecht. Wel gehoord van Pepes? Een visgerecht met kruiden in pisang blad op de bbq.
  Lemper kan je gestoomd krijgen of ook als bakar in pisang blad. Vraag aan jouw. Die bijzondere gerechten die je kent, kan je die zelf maken? Of alleen eten die je moeder voor je maakt?

 • S. Groot Bluemink

  Jim Jasper: Als Indo vind ik je wel slecht op de hoogte van de cultuur. ik vind deze genoemde gerechten wel Indonesisch. Je zult ze bij een Belanda niet snel tegenkomen. Verder als je goed kijkt zit er bananenblad om de rijst. Als je zelf wel eens gekookt / geBBQed hebt zul je vast wel moeten weten dat zoiets mogelijk is. Daarnaast Balinezen zijn ook inwoners van Indonesië, dus ook die gerechten zoals Babi Guling zijn nog steeds Indonesisch. En er zijn wel Indonesiërs die varkensvlees eten, want niet iedere Indonesiër is moslim. Zoals bijv. de Balinezen en de christelijken die er wonen.

 • André van Bel

  En bovendien is het artikel ook nog eens geschreven door een niet Belanda! 🙂

  Ik geef Dhr/mevr. Groot Bluemink overigens gelijk: natuurlijk is geen enkel gerecht onbekend, maar bovenstaande lekkernijen zijn wel degelijk niet gekend bij een groot deel van ons publiek. Dat is dan ook de reden dat wij als redactie dachten te delen wat wij lekker vinden uit De Archipel.

  Selamat makan voor zometeen! 🙂