Nederlandse olifanten en tijgers met pensioen in Thailand

Nu door een nieuwe wet de meeste wilde circusdieren niet meer in de piste staan en moeten ze elders onderdak vinden. Vaak kunnen hun bazen niet meer voor hen zorgen. Dankzij twee Nederlandse ondernemers gaan Nederlandse olifanten en tijgers met pensioen in Thailand. Dat schrijft NRC Next.

Olifanten en Tijgers

Edwin Wiek

Door Bert Vos

Edwin Wiek, oprichter van Friends of Wildlife Foundation bij de Zuid-Thaise stad Hua Hin heeft met een andere Nederlander, Robert Kruijff van Stichting Leeuw, een plan bedacht. Namelijk in Kruijffs dierenopvang in het Noord-Hollandse dorp Anna Paulowna, Landgoed Hoenderdaell, de grootste olifantenopvang van Europa te realiseren.

De wilde dierenopvang van Edwin Wiek in Thailand is ruim 90 voetbalvelden groot en daarmee de grootste in Zuidoost-Azië. Enkele honderden dieren leven er, verscholen in het bos. Gibbons, beren, herten, varkens, tropische vogels, reptielen en een krokodil. Een geadopteerde tijger is helaas een paar jaar geleden overleden.

Het grootste gedeelte van zijn reservaat, niet ver van de Birmese grens, is omheind en bestemd voor olifanten die zijn gered. De opvang leeft van donaties van bedrijven, particulieren, dagtrips met toeristen en vrijwilligers die betalen om er te verblijven en de olifanten te verzorgen. Wiek heeft er nu 19.

Uitgehongerd

Veel van deze kolossale beesten hebben met toeristen op hun rug rondgereden en zijn nu met pensioen. Ze zijn vaak verwaarloosd nadat ze zijn afgedankt en hebben vaak blijvend letsel. Om ze te domesticeren worden ze als baby dagenlang gemarteld en uitgehongerd. Totdat ze wil gebroken is en hij zich schikt en gehoorzaamd aan zijn mahout

Behalve de Thaise olifanten wil Wiek straks ook olifanten en tijgers uit Europa gaan opvangen die in circussen hebben opgetreden. Voor zover bekend zijn er ruim 160 circusolifanten in Europa en een veelvoud aan tijgers. Sinds 2011 zet Kruijff zich met Stichting Leeuw in voor het opvangen, en uitzetten in de natuur van katachtigen.

Olifanten en Tijgers

De afgedankte circusolifanten en -tijgers die naar Thailand worden overgevlogen hebben bij de Brabantse dierenbeschermer genoeg ruimte om ze een fatsoenlijke oude dag te geven. De opvang in Nederland en het transport naar Thailand worden gefinancierd door Stichting Leeuw van Kruijff; Wieks stichting staat garant voor de oude dag van de dieren.

Begin volgend jaar wordt begonnen met de bouw van de olifantenopvang in Anna Paulowna. Thaise olifantenverzorgers worden ingevlogen om de olifanten voor te bereiden op Thailand. Elke olifant krijgt een persoonlijke begeleider. Per transportvliegtuig worden de dieren overgevlogen.

Olifanten en Tijgers

Circus Renz

De eerste dieren die van Anna Paulowna naar Thailand verhuizen zijn twee Bengaalse tijgers uit het voormalige Duitse Circus Universal Renz. De broertjes reisden zes jaar met het circus mee en traden ook in Nederland op. Volgens planning gaan ze nog dit jaar naar Hua Hin.

In Thailand wordt druk gewerkt om het tijgerverblijf op tijd af te krijgen. Ook wordt er een nieuw stuk klaargeaakt waar Wiek over een paar maanden tot wel veertig olifanten kwijt kan. In het wild uitzetten is echter zo goed als uitgesloten. Daarvoor is er in Thailand te weinig leefgebied voor ze. Voor de toekomst van de tijgers is er iets meer hoop. De nakomelingen van deze grote katten worden niet in een kooi geboren, maar hebben in de opvang van WFFT grote, open, verblijven. Een derde of vierde generatie heeft daardoor kans om het in het wild te redden, is de verwachting.

 

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Reportages en Achtergrond

 

1 reactie

 • Ruud

  Ik heb me vaak afgevraagd wat er met de circusdieren zou gaan gebeuren, als het verbod op dieren in een circus er zou komen. Wat een boeiend alternatief is dit!

 
 
 
 

Nieuws