Waan je terug in het oude Japan

Twee uur verwijderd van de neonlichten van Tokio, heeft de familie Yosuke een vakantieboerderij Brown’s Field farm op Chiba, op het eiland Boso, die recht doet aan het oude Japan. Toeristenverblijven zijn hier in authentieke stijl opgetrokken, je ondergaat er de serene rust van het platteland, kunt meedoen met eeuwenoude ambachten als het maken van de traditionele sojasaus en je geniet er gezamenlijk van macrobiotische maaltijden.

Japan

Met de trein vanuit Tokio naar het schiereiland Boso begint het uitzicht met monotone bouw, maar verandert plotseling in groene, knoestige heuvels die egale rijstvelden omringen. Vanuit het Chojamachi-station is het met de taxi niet ver naar dit alternatieve toeristenverblijf. De ouders van Yosuke, de Amerikaanse fotoboekjournalist Everett Kennedy Brown en zijn vrouw Deco Nakajima, een leraar in de macrobiotische keuken, kochten het huis en de grond achttien jaar geleden. Zij verhuisden hier naar toe, vermoeid als ze waren van het hectische stadsleven in Tokio.

Plattelandswijsheden

Zij kochten een boerderij met twee hectaren grond, schudden het stadse leven van zich af, en gingen op organische wijze volgens de eeuwenoude plattelandswijsheden voorzien in hun eigen voeding. In Europa en Amerika kiezen mensen iets makkelijker voor een dergelijk alternatief bestaan, maar in het door hi-tech geregeerde Japan komt dit weinig voor.

Alternatief toeristenoord

Mede om hun vrienden uit de stad te laten genieten van de plattelandsrust, werd de boerderij voorzien van diverse gastenverblijven en is het complex in de loop der jaren een alternatief toeristenoord geworden. Naast twee gastenhuizen kunnen bezoekers ook verblijven in een van de vier ruwe boomhuizen die verbonden zijn met het hoofdverblijf door met hout beschoeide wandelpaden in Ewok-stijl.

Rondwaggelende eenden

De boomhuizen zijn idyllisch gelegen tussen de bamboebosjes, tuinen en rijstvelden, waar tientallen witte eenden tevreden rondwaggelen. Het geheel wordt aigamo nohou, eendenboerderij, genoemd. De eenden eten onkruid (ze kunnen de rijstzaadjes niet bereiken), hun ontlasting doet dienst als kunstmest en met hun peddelvoeten werken ze het in de grond.

Japan

Compostering

De toiletten zijn voorzien van compostering waardoor ook alle menselijk ontlasting als mest wordt gebruikt. Handen moeten worden gewassen in het opgevangen regenwater, en alleen gebruik van biologisch afbreekbare toiletartikelen is toegestaan. De slaapkamers zijn kaal en functioneel, futons en dekbedden in één hoek opgerold. Stagiairs (studenten en vrijwilligers) zijn bezig met het opknappen van de bouwvallige hoofdboerderij. Tijdens het verblijf worden alle macrobiotische maaltijden gezamenlijk gegeten: familie, personeel, vrijwilligers en gasten zitten samen aan een lange tafel.

Meer comfort

Er is echter ook gedacht aan mensen die behoefte hebben aan comfort. Daartoe kocht Everett een groot oud huis op korte loopafstand en opende het in 2013 als een ‘country inn’ met zes slaapkamers. De naam van het verblijf, Jiji no Ie, betekent ‘opa’s huis’. Vijf van de kamers zijn in traditionele Japanse stijl met mooie organische tatami (matten) op de vloeren, lichte kussens bij lage tafels, prachtig houtsnijwerk rond de deuren en futons (slaapmatten) verborgen in handgeschilderde kasten. De zesde kamer heeft een meer westerse inrichting. Er zijn rijstpapieren schuifdeuren tussen de kamers en de gang, en verder is het pand voorzien van een eetkamer en een tuinbadhuis. Het geheel is gemaakt van lokaal hout, aarde, bamboe en stro.

Japanse waterharp

In een hoek van de tuin van Jiji is suikinkitsu of waterharp, deze dateert uit het Edo-tijdperk ( 1603-1867) – deze bestaat uit een grote keramische pot ondersteboven in de aarde begraven. Water stroomt van een steenbekken door het gat en spreidt een verrassend klinkend geluid tentoon – de onvoorspelbaarheid van de druppels die zoete natuurlijke muziek vormen.

Bron: The Guardian

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Japan

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws