Maleisië: minder veilig dan je denkt

MaleisieVeiligheidDyanKloosterboer2Wanneer je online zoekt naar informatie over de veiligheid in Maleisië, zal je weinig schokkends tegenkomen. Het staat bekend als een van de meest veilige landen van zuidoost Azië, waar je als toerist met een gerust hart naartoe kunt gaan. Toch bereiken steeds vaker berichten over creditcard-fraude, ‘bag snatching’ en ontvoeringen van toeristen het nieuws. Ook blijkt Maleisië niet in de top 10 te staan van meest veilige Aziatische landen voor vrouwelijke toeristen. Hoe is het nu werkelijk gesteld met de veiligheid in het land? Dyan Kloosterboer reisde er naartoe en ging op onderzoek uit.

Door Dyan Kloosterboer

Het is een druilerige maandagmiddag in de oostelijke kustplaats Kota Kinabalu als ik mij een weg door een plaatselijk winkelcentrum baan. Het winkelwalhalla oogt uitgestorven, op een verdwaald groepje toeristen na. Tot die laatste groep schaar ik mij ook. Verwonderd bekijk ik de bijzondere winkels die het winkelcentrum te bieden heeft. Bijzonder, dat zijn ze zeker. Er is een winkel waar enkel flipflops worden verkocht in alle kleuren van de regenboog, de keuze is reuze. Een winkel die verdacht veel lijkt op een Amerikaanse wegrestaurant, met schreeuwerige kleuren en pakkende teksten als ‘eat like there’s no tommorow.’ En last but not least zijn er talloze winkels met toeristische prullaria, die ik zoveel mogelijk probeer te mijden. Al slenterend door het Maleise winkelcentrum valt het me op dat er ontzettend veel beveiliging op de been is. Mannen gehuld in het wit, met een revolver aan de riem en een dreigende blik in de ogen.

In 2014 werd er in Kota Kinabalu op twintig plaatsen geschoten. Banken, hotels, winkelcentra en restaurants werden getroffen. Tot op de dag van vandaag zijn noch de daders noch de motieven bekend, hetgeen logischerwijs aanleiding kan zijn voor de nodige onrust in de Maleise kustplaats. In de praktijk is van enige onrust niks te merken. “Sabah is veilig, mensen zijn hier niet snel bang”, aldus priester John Wong, hoofd van een plaatselijke kerk. “Natuurlijk heb ik tijdens mijn dienst wel aandacht geschonken aan het incident. Mensen waren geschrokken en moesten het een plek geven. Sommigen zijn bang dat dit soort incidenten vaker zullen gaan voorkomen in Sabah. Ik heb aan hen gevraagd of zij willen bidden voor veiligheid in Maleisië.”

Bj Lim is directeur bij de Sabah Backpacker Association (SBA), een organisatie gevestigd in Kota Kinabalu. De populariteit van Borneo onder backpackers is de laatste jaren wat afgenomen, aldus Bj. De negatieve publiciteit rondom ontvoeringen van toeristen heeft hier volgens hem aan bijgedragen. “Er zijn een aantal ontvoeringen geweest rondom de oostelijke kust. Dit heeft backpackers afgeschrikt.” Hij heeft het idee dat de veiligheid in Maleisië de afgelopen tijd is afgenomen. Met name in de grote steden zoals Kuala Lumpur en Penang vinden met regelmaat berovingen, overvallen en ontvoeringen plaats.

MaleisieVeiligheidDyanKloosterboer4In 2012 stonden de kranten er bol van: een 12-jarige Nederlandse jongen genaamd Nayati Moodliar was door onbekende mannen ontvoerd. Op klaarlichte dag werd hij op brute wijze in een auto gesleurd toen hij op weg was naar school. Na een dagenlange onderhandeling met de ontvoerders en een transactie inclusief losgeld werd de jongen weer vrijgelaten. Dit alles gebeurde in de Maleise hoofdstad Kuala Lumpur. Lisa van Straten is van Nederlandse komaf en woont in een expatbuurt in Kuala Lumpur. Ze heeft het incident van dichtbij meegemaakt. “Wij als buurtbewoners hebben  flyers opgehangen in de stad, in een poging hem op te sporen. De politie handelde erg laks en verwijderde de flyers zelfs.”

Toch voelt Lisa zich doorgaans veilig in haar woonplaats Kuala Lumpur. Ze is zich er wel van bewust dat ze kwetsbaar is als Nederlandse vrouw op straat. “Je ziet er natuurlijk anders uit als westerling en wordt al snel in het hokje ‘rijk’ geplaatst. Daardoor zal iemand als ik eerder overvallen worden dan een lokale bewoner.”In een poging zo min mogelijk aandacht te trekken, doet Lisa weinig sieraden om en gaat ze met een ‘gewone tas’ van de markt over straat.

Ook Merel de Vries is als expat in Kuala Lumpur. Ze heeft het idee dat de Maleise hoofdstad steeds onveiliger begint te worden voor expats. “Van veel andere expats hoor ik geluiden over onveiligheid. Een van de hoofdredenen hiervoor is de toename van tassenroof. Het vervelende is dat je er niks tegen kan doen. Je voelt je machteloos.” In Nederland liep Merel gerust ‘s avonds laat alleen over straat, maar in Maleisië durft ze dat niet meer. Ze vindt het lastig om in te schatten of mensen kwaad in de zin hebben. Waar ze dat in Nederland goed kon herkennen aan de blik en houding van een persoon, vindt ze dat in Maleisië veel moeilijker. “Ik moet wel zeggen dat ik me in Maleise kroegen erg veilig voel. In Nederland kan je al ruzie krijgen als je hoofd iemand niet aanstaat, dat is hier niet het geval”, aldus Merel.

Voor de lokale bevolking is het ook niet altijd veilig in Maleisië, zo weet ook een Maleise kunstenaar genaamd Rat. Deze onveiligheid Oproerpolitie in Maleisiëwordt met name veroorzaakt door de lokale politie. “De politie is corrupt. Als ze je oppakken zijn er meerdere opties: je wordt in elkaar geslagen, je krijgt een preek, óf ze proberen je om te kopen.”

Rat staat vooral bekend om zijn controversiële straatkunst, waardoor hij al meerdere aanvaringen met de politie heeft gehad. Eén keer kroop hij door het oog van de naald toen de  politie hem aanhield nèt voordat hij graffiti wilde gaan spuiten. “Ze wilden mijn tas onderzoeken. Ik zei: dat is goed, maar dan hou ik hem wel zelf vast. Vervolgens vonden ze er een zak drugs in dat zogenaamd van mij was.” Máár er was wat te regelen: als Rat een flinke smak losgeld zou betalen, zou hij niet mee hoeven naar het bureau.  Gelukkig kende hij zijn rechten goed en wist hij zich uit de situatie te redden.

Rat blijkt niet de enige te zijn die te maken heeft gehad met corrupte politie. Uit de ‘transparency international survey’ van juli 2013 kwam naar voren dat de Maleise bevolking de politie als een van de meest corrupte instituties van Maleisië ziet. Zo’n twaalf procent van de ondervraagden gaf aan zelf te maken te hebben gehad met pogingen tot omkoping door de politie.

MaleisieVeilligheidDyanKloosterboerHet winkelcentrum gaat bijna sluiten, dus ik baan me een weg naar de uitgang. In gedachten verzonken loop ik de buitenlucht tegemoet, totdat ik uit mijn ooghoek ineens een voorwerp zie dat verdacht veel op een geweer lijkt. Geschrokken kijk ik opzij en focus mijn blik. Het was geen illusie, het ís een geweer. Mijn nieuwsgierigheid wint het van mijn angst en ik loop de man – een beveiliger? – tegemoet. Achterdochtig slaat hij me gade.

Voordat ik hem kan bereiken komt een winkelmedewerkster me tegemoet gesneld. Op mijn vraag wat die man met het geweer in haar winkel doet, reageert ze luchtig. Het is schijnbaar de normaalste zaak van de wereld dat winkels die kostbaarheden verkopen – sieraden in dit geval – met grof geschut worden beveiligd. “De verzekeringsmaatschappij heeft ons opgedragen een beveiliger in te huren. We hebben dus geen keus. En ja, misschien is het ook wel nodig. Als juwelierszaak ben je kwetsbaar.” Ik vervolg mijn weg naar de uitgang en stap in de dichtstbijzijnde taxi. Nog niet eerder deze reis had ik zo’n behoefte aan de ogenschijnlijke veiligheid van mijn eigen hotelkamer.

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van het Beyond (Y)our World-project van LokaalMondiaal, gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken


Gelukkig zijn er ook genoeg goede ervaringen van reizigers in Maleisië. Bekijk bijvoorbeeld onderstaande tips en reisverhalen over Kuala Lumpur.

Kuala Lumpur tips van Josta    Kuala Lumpur volgens Klaas Barends

 

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Maleisië

 

3 reacties

 • Tom

  Sorry hoor, maar dit artikel is toch de reinste bangmakerij. Ze heeft 3 mensen geïnterviewd, wat media artikelen bij elkaar geveegd, een compleet uit het verband gerukt statistiekje aangegaald en random iets over een beveiliger geschreven en daarna persoonlijk even het land onveilig verklaard. Top journalistiek dit.

  • Bert

   Dit is toentertijd aangeleverd door een student communicatie, in het kader van een studiereis. Lees de laatste alinea.

 • Conny

  Net 4,5 week door Singapore Borneo en Maleisië getrokken als alleenstaande vrouw. Ik heb mij geen seconde onveilig gevoeld (in Brazilië en Zuid-Afrika was dat wel anders). Sterker nog ik heb mij nog nooit zo veilig gevoeld en reis al jaren. Gezond verstand en aanvoelen wat wel en niet kan zijn de beginselen. Ik kan mij persoonlijk niet vinden in bovenstaande.