Koreaanse vakbondsman ontvangt twee vakbondsprijzen

Onderdrukking komt niet alleen voor in Noord-Korea, maar ook in Zuid-Korea. Zo is door de voormalige regering Park voorzitter Han San Gyun van de Koreaanse vakbonden voor drie jaar gevangengezet. Voor zijn moedige verzet tegen neoliberale arbeidshervormingen ontving de Koreaanse vakbondsman twee vakbondsprijzen voor mensenrechten. Van de FNV en de Amerikaanse vakbond AFL-CIO.

 

Eerder dit jaar kreeg Han Sang Gyun, voorzitter van de Koreaanse Confederatie van Vakbonden (KCTU), de Febe Velasquez-vakbondsrechtenprijs toegekend op het congres van de Nederlandse vakbondsvereniging FNV. Deze wordt eens in de twee jaar toegekend aan personen die een uitzonderlijke bijdrage leveren aan het opkomen voor vakbondsrechten, in landen waar mensen- en werknemersrechten ontbreken of zwak zijn.

Arbeidshervormingen

De prijs werd door KCTU’s vicevoorzitter Lee Sang Jin in ontvangst genomen, omdat Han in de cel zit. Hij werd genomineerd door diverse internationale vakbonden: IndustriALL, de BWI en de IUF. De vakbondsman zit sinds december 2015 in de gevangenis. Wegens zijn leidende rol in de campagne van de KCTU tegen neoliberale arbeidshervormingen door de toenmalige Park-regering. IndustriALL algemeen secretaris Valter Sanches bezocht Han in de gevangenis: “Toen ik hem in november van vorig jaar bezocht, was ik onder de indruk van zijn nederigheid, zijn sterkte en zijn inzet voor de strijd voor de vakbond en de mensenrechten in Korea. Het is een dappere man die veel heeft geofferd en  duizenden mensen geïnspireerd om in actie te komen. Dat leidde uiteindelijk tot de afzetting en de gevangenzetting van president mevrouw Park. ”

Dictatuur

Ironisch genoeg worden oud-president Park en Samsung vice-voorzitter Lee Jay-yong in dezelfde gevangenis vastgehouden als Han. In een verklaring afgegeven bij het accepteren van de prijs, zei Han: “Het kapitalisme, dat de ware democratie en de levensbescherming van werknemers in mijn land heeft vernietigd, is een gevaarlijkere en angstaanjagendere vorm van dictatuur geworden dan de militaire dictaturen in ons verleden. In dit politieke klimaat, waar we als de vijand van de staat worden beschouwd, kunnen we als KCTU niet uit angst voor onderdrukking van onze vakbond voor de regering buigen. De geschiedenis van de KCTU is gebaseerd op strijd voor democratische rechten, arbeidersrechten en mensenrechten en verzet tegen aanvallen op deze rechten door de overheid en werkgevers.”

Frontlinie

Han vervolgt: “Voor deze rijke erfenis zullen we blijven vechten. Als leider van de KCTU en vertegenwoordiger van de arbeidersklasse is het voor mij vanzelfsprekend dat ik in de frontlinie zit. Toen aan mij werd meegedeeld dat ik de Febe Elizabeth Velasquez Trade Union Award mocht ontvangen, voelde ik mij in mijn kleine cel erg nederig en was ik eerlijk gezegd in verlegenheid gebracht.” De prijs is vernoemd naar de Salvadoranse vakbondsleider Febe Elizabeth Velásquez (1962-1989), die vermoord werd voor haar vakbondactiviteiten.

Amerikaanse vakbond

Vakbond AFL-CIO, heeft Han nu ook een prijs toegekend en roept, samen met de wereldwijde arbeidersbeweging en talrijke mensenrechtengroepen, de Zuid-Koreaanse regering op hem en andere vakbondsactivisten vrij te laten. AFL-CIO onderstreept de vele persoonlijke opofferingen van Han, evenals de moed en doorzettingsvermogen van Koreaanse arbeiders en activisten in het algemeen.

www.FNV.nl; www.industriallunion.org; www.aflcio.org

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Nieuws

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws