Barong: De dans over goed en kwaad

Een tip voor wie naar Bali gaat. Ga de Balinese Barongdans zien. De dans over goed en kwaad die overal op het eiland te zien is op diverse plaatsen, binnen en buiten. Er zijn verschillende soorten waarvan de naam van de dans afhankelijk is van het masker dat de hoofdpersoon, de Barong, draagt.
Barongdans
Door Bert Vos

De Balinezen kennen de Barong Bangkai, Barong Macan en Barong Gaja, die respectievelijk een masker van een zwijn, tijger en een olifant dragen. Maar de meest heilige dans is wel de Barong Ket of Keket. Hierbij heeft het masker geen enkele gelijkenis met een levend dier en ze heeft dan ook een zuiver mythologische betekenis.

Bij deze traditionele dans is er altijd sprake van de eeuwigdurende strijd tussen het Goede en het Kwade, zowel in de mens als in de wereld. Een niet weg te denken thema in de religie op Bali, waar het Hindoeïsme een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven. Is de Barong de belichaming van het Goede, zijn tegenspeler is de Rangda, het Kwaad, waartegen gestreden moet worden. Die zullen tot het einde van de wereld elkaars tegenpolen en vijanden blijven.

Batubulan

In het kunstenaarsdorp Batubulan op West-Bali, bekend om zijn kleurrijke Barongmaskers die daar gemaakt worden, speelt een fabel uit de Mahabharata. Een zeer omvangrijk religieus en filosofisch epos uit India. Het wordt opgevoerd in het Catur Eka Budhi theater. In het spektakelstuk besluit de koninginmoeder, Dewi Kunti, dat een van haar zonen, Sahadewas geheten, aan de Rangda moet worden geofferd.

Barong

Bij de inleiding van de voorstelling, die door gamelan en fluit wordt begeleid, komt de Barong, als een kleurrijk en kolossaal wezen met klapperende houten kaken, het podium op. Gevolgd door zijn vriend de aap. Ze worden plotseling aangevallen door drie gemaskerde mannen die wraak willen nemen op de Barong. Er volgt een ruw gevecht. De Barong overleeft uiteraard, want het Goede is niet uit te roeien, maar de aap raakt ernstig gewond waarbij zijn neus wordt afgesneden.

Legongdans

Als het podium weer leeg is voeren twee danseressen de traditionele Legong dans uitvoeren, in kostuum en met sierlijke hoofd-, oog-, hand- en vingerbewegingen. Legong is de basis van de klassieke Balinese dans en een van de belangrijkste dansen op Bali. Ook de meeste nieuwe danscreaties vinden hun oorsprong in de danspatronen van deze klassieke Balinese dans. Nadat de twee meisjes op blote voeten gracieus het toneel verlaten verschijnen er twee dienaren van Dewi Kunti, Punta en Wiji geheten.

Ze vertellen het publiek, aan wie een vertaling in diverse talen is uitgedeeld, dat op deze dag een van de vijf Pandawaprinsen aan de Rangda wordt geofferd. Maar dan horen ze een vreemd angstaanjagend geluid. En er verschijnt een boze heks, die het Kwaad voorstelt, die er zo vreselijk uitziet dat de schrik er goed inzit. Dit is een slecht voorteken zo weten ze. Vol angst roepen ze om hun baas en wachten ze samen op Dewi Kunti.

Vervolgens schrijdt de koningin het toneel op, in gezelschap van haar zoon Sahadewa. Ze is zeer verdrietig omdat hij zijn noodlot niet kan ontlopen. De heks verschijnt en betovert zowel Dewi Kunta als de baas van de twee dienaren, die ineens ook gezellen van de duisternis worden. Vervolgens wordt Sahadewa aan een boom vastgebonden. Maar de goden zijn er Barongdansook nog. Zoals de god Shiva die van alles op de hoogte is.

Het Kwaad

Hij heeft medelijden en geeft Sahadewa onsterfelijkheid. Als de heks tevoorschijn komt en hem wil doden en opeten dit lukt niet. Daarom vraag zij hem om haar uit de vicieuze cirkel van het Kwaad te verlossen. Hij doet dat en zij stijgt naar de hemel.

Dan komen de krisdansers op en gaan het Kwaad te lijf. Echter, ze kunnen het niet uitroeien en steken zichzelf neer met hun kris. Hiermee eindigt de Barongdans en verlaten wij een ervaring rijker het theater.

 

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Indonesië

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws