Ambassadeur Thailand Karel Hartogh overleden

Karel Hartogh is overleden. Karel is de ambassadeur van Nederland in Thailand. Afgelopen zaterdag stierf hij aan de gevolgen van kanker. Dat ik de ambassadeur zo informeel bij zijn voornaam noem, komt door Karel zelf. Iedereen die de ambassadeur heeft ontmoet zal beamen dat er geen drempel was om met hem in contact te komen. Ik heb weleens een berichtje per Facebook gestuurd, zeer waarschijnlijk over een futiliteit, maar Karel reageerde razendsnel. En ik kreeg een antwoord waar ik wat aan had.

Door Henry in ’t Zandt

Karel stond dicht op de mensen, kwam overal over in Thailand bij Nederlanders over de vloer en deed zijn best al die Nederlanders bij elkaar te brengen, ook waar dat soms schuurde. Nederland verliest niet alleen een goede diplomaat, de Nederlanders in Thailand verliezen een sympathieke enthousiaste vriend.

Karel HAatogh

Karel Hartogh op bezoek bij generaal Prayut. Foto: Brendan Boots

Ambassadeurspost

Hij had lang gewacht met een (ambassadeurs)post in het buitenland. In een interview met de Tegel, het ter ziele gegane magazine van de Nederlandse Vereniging in Bangkok, dat ik met Eric Rosenbaum maakte, zegt hij in 2015 nadat hij net in Thailand is begonnen: “In Nederland blijven werken was een bewuste keuze. Mijn vrouw is medische specialist en heeft een eigen carrière. We wilden ons gezin niet de hele tijd verplaatsen. On ze dochter is nu gaan studeren, dus het moment was daar.”

Karel was voordat hij naar Thailand kwam directeur Azië en Oceanië van het ministerie van Buitenlandse Zaken (2009-2014), daarvoor plaatsvervangend directeur (2007-2009) en eerder onder meer particulier secretaris van de minister van Buitenlandse Zaken (2001-2006).

Herdenking KanchanaburiKarel Hartogh.

Volgende week, bij de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog, zal Karel er in Kanchanaburi dus niet bij zijn. “Ik ben in Parijs geboren en op mijn derde naar Den Haag verhuisd. Mijn vader is joods, mijn moeder protestants. De broer van mijn vader is in Bergen-Belsen vermoord, mijn moeder heeft het bombardement op Rotterdam meegemaakt. Ik hecht dus aan het herdenken.

Toekomst

“We zijn verplicht ervoor te zorgen dat nieuwe generaties op de hoogte blijven van wat er is gebeurd. Geef ze mee hoe het leven er ook uit kan zien. De Nederlandse samenleving is een mooie, maar er liggen veel gevaren op de loer. Dat er geen verplichting in het Nederlandse onderwijs meer is om geschiedenis te volgen, vind ik zorgelijk. Er dreigt bij ons onverschilligheid en daar moeten we wat aan doen. Als je niets van het leven weet, kun je geen visie op de toekomst ontwikkelen.”

Afscheidsreis

Karel was nog onlangs een paar weken in Thailand. Even terug op zijn post. Ik weet niet of hij zich toen al realiseerde dat het een afscheidsreis zou worden. Ogenschijnlijk was er niets aan de hand, de ambassadeur was optimistisch zoals altijd. Zijn werklust leek onverminderd. “Slapen vind ik zonde van mijn tijd”. Hij zal gemist worden in Thailand, maar vele malen erger is het verlies voor zijn vrouw en dochter, voor familie en vrienden. Bitter, pijnlijk en keihard.

Dag Karel.

Overgenomen van onze zustersite: www.trefthailand.com

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Nieuws

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws