In Beeld: De sawa’s van Indonesië

Ze staan op de must-seelist van menig toerist. De een nog groener dan de ander. Rijstvelden, oftewel sawa’s, tekenen het Indonesische landschap. De pittoreske velden zijn van vitaal belang voor de Indonesische bevolking, maar zijn ook nog eens enorm fotogeniek. Elke sawa heeft zijn eigen unieke verschijning, patroon en setting. En je vindt ze niet alleen op Bali…

 

Tawangmangu sawa’s, Midden-Java

rijstvelden Tawangmangu Surakarta

Het berggebied Tawangmangu is te vinden ten oosten van Surakarta, Midden-Java. Langs de weg omhoog heb je uitzicht over prachtige sawa’s, gelegen op de hellingen van de Lawu vulkaan. Op zo’n 1000 meter hoogte is het er lekker fris.

 

Tetebatu sawa’s, Lombok

rijstvelden Tetebatu Lombok

De sawa’s bij het koele heuvelstadje Tetebatu op Lombok moet je ervaren hebben. Neem een gedenkwaardige sawa-tour, wandel over sawadijkjes, langs dorpjes en door bossen. Op elke hoek wacht een verrassing, met steeds mooiere vergezichten over de rijstvelden, gelegen op de glooiende helling van de Rinjani vulkaan. Een sawa-tour kun je boeken bij de homestays van Tetebatu.

 

Bukit Jambul sawa’s, Bali

rijstvelden Bukit Jambul Bali

Misschien niet de bekendste sawa’s van Bali, maar zeker de moeite waard als je in de buurt bent. Bukit Jambul ligt tussen Klungkung en Besakih, halverwege een kronkelweg door de bergen. Op deze behoorlijke hoogte heb je een panoramisch uitzicht over het eiland, maar de sawa’s recht onder je stelen de show. Bij het restaurant kun je een lekker Indonesisch gerecht nuttigen, terwijl je uitkijkt over de kleurrijke rijstvelden.

 

Sawa’s bij Culik, Oost-Bali

rijstvelden Culik Oost-Bali

De sawa’s bij Culik zijn een aangename verrassing in de wat rustigere delen van het toeristische eiland. Gelegen tussen het kustplaatsje Amed en het waterpaleis Tirtagangga, liggen de uitgestrekte velden mooi aan de voet van de Agung vulkaan.

Meer proeven van de sfeer van Oost-Bali? Lees hier het reisverslag.

 

Sawa’s bij Ruteng, Flores

rijstvelden Ruteng Flores

Ga eens van de gebaande paden af en ontdek deze unieke rijstvelden op Flores. Ze worden ook wel sawah jaring laba-laba genoemd, oftewel de spinnenweb rijstvelden. De dorpelingen hebben het grote stuk land als pizzapunten verdeeld volgens de regels van de lokale traditie. Vanaf de omliggende heuvels heb je goed zicht op het bijzondere patroon van deze sawa’s.

Meer lezen over Flores? Bekijk hier het reisverhaal.

 

Sawa’s bij Ubud, Bali

rijstvelden Ubud Bali

Wie in Ubud verblijft en wil genieten van de sawa’s onder het genot van een hapje of drankje, zal vast en zeker aan zijn trekken komen bij restaurant Sari Organik. Vanuit het centrum loop (of fiets) je ruim een kilometer over een smal weggetje door de sawa’s. Sari Organik is wat hoger gelegen en biedt een perfecte rustplek om het landschap in je op te nemen. Op de kaart staan gezonde shakes en gerechten met biologische ingrediënten uit eigen tuin. Hierboven het uitzicht vanaf het terras.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Foto

 

1 reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 
 
 
 

Nieuws