Hoeveel fooi geef je in Thailand?

De eerste paar keer dat ik er was moest ik wennen aan het verschil in levensstandaard. Want zeven euro en vijftig cent per dag is het minimumloon waar veel Thai het mee moeten doen. En waar ik ook in het begin de fout in ging was fooien geven. Alhoewel ik toen wel enkele mensen erg blij heb gemaakt. Hoeveel fooi geef je in Thailand?

 

Door Bert Vos

Fooien geven. Dat vind ik zelfs in Nederland lastig. Wanneer en hoeveel geef je? Bedenk dat de salarissen van de Thai, ook met een redelijke baan in Bangkok veel lager ligt. En een heel andere prijspeil dan in ons land. Ik gaf laatst in een NH-Hotel aan de kofferjongen die meeliep naar de kamer twee euro. Dat is in Thailand 80 bath. Daarom, een fooi van 20 tot 30 baht voor de ‘bellboy’ is genoeg. Daar kan hij zijn maaltijd van betalen.

Diefstal

Kamermeisjes geef ik altijd honderd bath per dag. Tip: Laat de fooi niet achter op het nachtkastje. Dan heb je de kans dat ze je het nabrengen. Zo’n hotelmedewerkster is namelijk bang dat ze van diefstal wordt beticht als ze het in haar zak steekt. Of iemand anders gaat ermee aan de haal. Dus persoonlijk overhandigen, is het beste.In de meeste duurdere hotels en restaurants zit er bij de rekening al tien procent service inbegrepen. Dan geef ik bij het uitchecken alleen iets als ik daar een reden voor zie. Goed eten (alhoewel ik bijna nooit in een hotel dineer) of een aangename service. Het is bij het afrekenen in een restaurant, ook bij de Thai, gewoonte om het kleine muntgeld te laten liggen. In de simpele eettentjes, meer mijn ding, waar geen bedieningsgeld gerekend wordt is 20 tot 50 baht een mooi bedrag.

Fooien taxichauffeurs

Ik heb altijd te doen met de taxichauffeurs. Vooral in Bangkok. Ze komen vaak uit de Isaan, spreken slecht Engels, maken lange werkdagen voor een karig inkomen en de taxi wordt vaak ook nog eens gehuurd op dagbasis. Dus eerst moeten ze de huur verdienen voordat ze zelf aan de buurt zijn. Ik geef altijd iets extra’s. Sowieso rond ik naar boven af en geeft daaroverheen nog twintig tot vijftig bath. Afhankelijk van de ritprijs en afstand. In winkels en op de markt is een fooi niet gebruikelijk.

Fooien Thailand

Fooien hotelpersoneel

‘Tipping’ blijft toch lastig en een persoonlijk iets. Sommige mensen geven principieel nooi. Ik wel. Daarom bewaar ik altijd klein geld ergens apart. Want bedenk wel dat vooral bij hotelpersoneel veel uitbuiting tegenkomt. Lange dagen, slechte arbeidsvoorwaarden en weinig loon. Dat is voor mij een reden om altijd iets te geven. Maar daar denkt niet iedereen zo over. Helaas.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Nieuws

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws