Voorstander legale prostitutie Thailand aangeklaagd

Een voorstander van legale prostitutie in Thailand is aangeklaagd. Columnist en journalist Pravit Rojanaphruk zou volgens de politie op Facebook tot zevenmaal toe kritiek geuit hebben op de militaire junta. En dat is verboden. Daarnaast wordt het niet gewaardeerd dat hij de betaalde liefde uit het wetboek van strafrecht wil halen. Prostitutie is in het land van de glimlach namelijk verboden.

Voordat de columnist zich meldde bij het politiebureau voor verhoor over zijn ‘cyber misdaad’, zei hij tegen collega-journalisten niet verbaasd te zijn. ‘We weten allemaal onder wat voor regime we leven. Iedereen die kritiek op hen heeft moet daarvoor de prijs betalen’.

Tegen Pravit (49) lopen twee rechtszaken. Voor zijn kritiek tegen de nieuwe grondwet en Facebook-postings waarin hij zich kritisch uitliet over premier Prayut en diens militaire junta. Als hij schuldig wordt bevonden kan de journalist veertien jaar gevangenisstraf krijgen.

The Nation

Als voormalig columnist van The Nation, waar hij vrijwillig ontslag nam om de krant niet in moeilijkheden te brengen, staat hij bekend om zijn kritische artikelen ten aanzien van het militaire bewind dat in 2014 met een staatsgreep de democratisch gekozen regering van premier Yingluck Shinawatra ten val bracht. Pravit werd onlangs onderscheiden met de Press Freedom Award van het Amerikaanse Committee to Protect Journalists. Het CPJ heeft inmiddels bij de junta tegen de behandeling van Prawit geprotesteerd.

Pravit

Pravit meldt zich bij het politiebureau

Nationale Raad

Vorige week herinnerde de Nationale Raad voor Vrede en Orde de media er nogmaals aan dat alle kritiek op het bewind, de individuele leden ervan en functionarissen die anderszins aan de Raad verbonden zijn, verboden is. ‘Nieuwsagentschappen die zich daaraan niet houden zullen gesloten en vervolgd worden. Later werd dat afgezwakt door een uitzondering te maken voor ‘eerlijke en oprechte’ kritiek. Aangezien dat door de junta zelf bepaald wordt, zal dat weinig soelaas bieden.

Pravit is niet de enige die door de autoriteiten wordt aangepakt. Ook Pichai Naripthaphan, de voormalige minster van Energie is beschuldigd van opruiing op de sociale media. Op Facebook had hij enkele weken geleden geschreven dat Thailands economische situatie verder verslechterden als Prayuth niet tijdig adequate maatregelen neemt. Een mening, die overigens elders te beluisteren valt en door veel Thaise academici gedeeld wordt.

Phneu Thai

Ook Watana Muangsook, een politicus van de Phneu Thai partij van Yingluck moet het ontgelden. Hij moet zich verantwoorden voor het oproepen tot steun voor Yingluck. De afgezette premier, zuster van de in 2007 naar het buitenland gevluchte miljardair-politicus Thaksin Shinawatra, wordt beschuldigde van plichtsverzuim. Zij wordt persoonlijk aansprakelijk gesteld voor de miljardenverliezen die het omstreden rijsthypotheek-systeem van haar regering de schatkist opleverde. Op 25 augustus doet het Hooggerechtshof uitspraak in deze geruchtmakende zaak.

Bronnen: Khaosod English, Banlgkok Post, CPJ online

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Nieuws

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws