Noord-Korea laat Canadese pastor vrij 

Noord-Korea heeft een in Zuid-Korea geboren Canadese pastor vrijgelaten. De man was tot levenslange dwangarbeid veroordeeld. Dat meldt staatspersbureau KCNA. Hyeon Soon Lim werd om humanitaire redenen vrijgelaten, na goedkeuring van de rechtbank en het betalen van een borgtocht.

Soo Lim (62) was als hoofdpastoor werkzaam voor een kerk in Canada.Hij werd in 2015 in Noord-Korea veroordeeld tot levenslange dwangarbeid. De aanklacht luidde dat hij het  bewind in Pyongyang omver wilde te werpen. De pastoor was al achttien jaar bezig met staatsondermijnende activiteiten, zo stelde het hoogste gerechtshof. Zo zou hij hebben toegegeven dat hij mensen hielp om Noord-Korea via China uit te vluchten. Maar mogelijk heeft hij de bekentenissen onder dwang afgelegd, wat vaker voorkomt in het Aziatische en stalinistische land.

Werkkamp

Hijzelf ontkent overigens alle aantijgingen. Hij deed wel humanitair werk in Noord-Korea, volgens zijn familie, waar hij meer dan honderd keer naar toe was gereisd. In het werkkamp was hij geïsoleerd van de andere gevangenen en moest hij zes dagen per week, acht uur per dag, gaten graven.

Warmbier

Eerder dit jaar liet Noord-Korea ook al een zieke gevangene uit de Verenigde Staten, hun grootste vijand, gaan. De student Otto Warmbier (22) stierf echter kort nadat hij terug was in zijn thuisland. Hij lag in coma. Volgens zijn familie bezweek hij aan hersenletsel opgelopen tijdens zijn gevangenschap. Pyongyang houdt echter vol dat hij aan botulisme leed en dat het de student om humanitaire redenen had vrijgelaten.

De Amerikaan uit Virginia was in het Aziatische land tot vijftien jaar dwangarbeid veroordeeld voor poging tot diefstal van een propagandavlag met de naam van de voormalige leider Kim Jong-il. Dat deed hij in het hotel waar hij logeerde Alles werd op video vastgelegd.

Hij bekende in de rechtbank al huilend voor de camera’s. Wat er precies is gebeurd is nooit vastgesteld. Warmbier werd al snel gecremeerd en er is nooit autopsie op zijn lichaam uitgevoerd. In het land zitten nog drie VS-burgers vast.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Nieuws

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws