WAP voert campagne tegen selfies met wilde dieren

World Animal Protection voert campagne tegen selfies met wilde dieren, die toeristen als ultieme herinnering tijdens hun vakantie maken. Nog altijd groeit het aantal wilde dieren – van olifanten tot tijgers en luiaards – dat als toeristische attractie dient. Zij worden hiervoor uitgebuit, zo laten diverse onderzoeken van de dierenwelzijnsorganisatie zien. 

Actie tegen selfies

Met de website The Bigger Picture, onderdeel van de campagne ‘Wilde dieren, Geen entertainers’, wil WAP bewustwording creëren over het dierenleed dat schuilgaat achter selfies met wilde dieren en zorgen dat er een einde komt aan deze en andere ‘vermakelijke attracties’.

Op deze selfies-site zie je een mozaïek van selfies die toeristen trots op Instagram plaatsten. Dierliefhebbers wordt gevraagd een van de foto’s te selecteren en de actie te ondertekenen om zo onwetende toeristen te informeren over dit probleem. Ook tellen al deze stemmen mee in de lobby richting overheden en parken die zich om zouden moeten vormen naar opvangplekken. Daarnaast roept World Animal Protection toeristen in Zuidoost-Azië via social media op om geen slechte attracties met wilde dieren te bezoeken of selfies met wilde dieren te maken.

Actie tegen selfies wilde dieren

Foto: World Animal Protection

Dierenliefde

Volgens Karin Bilo van World Animal Protection worden dieren zoals olifanten, tijgers en orang oetans over de hele wereld gebruikt voor toeristenvermaak. “Ze worden als jong weggehaald bij hun moeder, in kleine kooien gehouden en mishandeld om ritten met toeristen te maken, trucjes te doen of met mensen op de foto te gaan. Die willen vanuit hun dierenliefde graag dicht bij deze dieren komen, maar weten vaak niet hoeveel leed achter dit soort interacties schuilgaat. Met deze actie hopen wij ze daarvan bewust te maken. Post geen selfies met wilde dieren en laat je stem horen tegen wie dat wel doet, om dit probleem te stoppen.”

Undercover in Thailand

De dierenbelangenorganisatie nam zelf de proef op de som in Thailand, door daar samen met presentatrice en dierenvriend Loretta Schrijver undercover diverse attracties te bezoeken. Het resultaat was schokkend en aan het eind van deze onderzoekreis concludeerde Loretta: “Ik zag olifanten die eindeloos rondjes op heet asfalt lopen, met toeristen op hun rug, terwijl hun poten en rug daar absoluut niet op gebouwd zijn. Olifanten die trucjes doen tijdens een show, dat doen ze alleen maar omdat ze op brute wijze zijn afgericht en hun wil is gebroken. We moeten dit verhaal blijven vertellen, het toeristisch vermaak met awilde dieren moet zo snel mogelijk stoppen.”

Naar schatting bezoeken jaarlijks 110 miljoen mensen wrede attracties met wilde dieren en dagelijks worden daarvan duizenden selfies op social media gepost. Door toeristen geplaatst als ultieme vakantieherinnering. Nog altijd groeit het aantal wilde dieren in de toeristenentertainment. Het aantal olifanten in gevangenschap voor vermaak van toeristen in Azië is in vijf jaar tijd met dertig procent gestegen.
Acite tegen Selfies

Succes tegen selfies

Het voeren van actie tegen de selfies heeft onverminderd succes. Zo riep datingapp Tinder haar gebruikers op om geen selfies meer met tijgers te plaatsen en beloofden al meer dan 170 reisorganisaties, met TUI voorop, geen olifantenritten en -shows aan te bieden als excursie.

www.thebiggerpicture.nl

www.worldanimalprotecttion.nl

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Nieuws

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws