Reporters without Borders geeft junta-leider ‘jachtvergunning’

Reporters without Borders geeft junta-leider Prayuth-o-Cha een ‘jachtvergunning’. En benoemt hem hiermee tot een ‘roofdier dat jacht maakt op de pers’. Voor het tweede jaar op rij verwierf hij een plek tussen 34 dictators. Zoals de Egyptische president Abdel Fattah, Recep Tayyip Erdogan van Turkije en dictator Kim Jong-un uit Noord-Korea.

Reporters without borders

Door redactie

De foto van de zogenaamde jachtvergunning voor Prayuth werd door de kritische Thaise journalist Pravit Prayuth op de nieuwssite Khaosod English gepubliceerd. Daar is bij in dienst als columnist en verslaggever.  Wegens kritiek op de militaire junta is de journalist al verschillende malen op het matje geroepen en in twee rechtszaken verwikkeld. Hij riskeert een gevangenisstraf van veertien jaar. In zijn laatste column liet hij weten zijn kritiek op het bewind nu=iet te staken.

Reporters without Borders

Sinds de regering Prayuth aan de macht is muilkorven ze de pers, bloggers, artiesten, intellectuelen en politieke opponenten, zegt Reporters without Borders. Er zijn al meerdere journalisten in de gevangenis beland wegens hun kritiek staat in een rapport van de in Parijs gevestigde organisatie. In 2004 nam Thailand nog de 59ste plaats in op de World Press Freedom Index, nu is dat 135ste plek op een lijst van 180 landen.

Van regeringszijde wordt geen commentaar gegeven op het rapport, omdat volgens een woordvoerder geen details beschikbaar zijn. Hij vindt het beter de focus te richten op binnenlandse aangelegenheden dan op buitenlandse organisaties die kritiek hebben.

Reporters without Borders

Chiang Mai

Ook in andere delen van Thailand worden journalisten in de gate gehouden. In Chiang Mai werd Teeramon Bua-ngam, redacteur van de Prachatham nieuwssite op de rijstkorrel genomen. Hij, enkele academici, een student en een schrijfster worden beticht van politieke samenscholing. Dat laatste is sinds de militairen drie jaar terug de macht overnamen ten strengste verboden. Een en ander gebeurde nadat tijdens een academische conferentie in juli dit jaar, een spandoek was opgehangen met de tekst: een academisch forum is geen militaire barak. Als protest tegen de aanwezigheid van militair personeel tijdens de conferentie, waar onder meer over academische vrijheid werd gediscussieerd.

Teeramon zei, voor hij zich meldde op het politiebureau, zich van geen kwaad bewust te zijn. Hij had slechts een foto gemaakt van het spandoek.  ‘We leven in abnormale en angstige tijden’, zei hij tijdens een persconferentie. Volgens hem wordt discussiëren over academische vrijheid uitgelegd als politieke actie en samenscholing. Hij en de vier anderen gaan de beschuldiging aanvechten voor de rechtbank. Ze kunnen veroordeeld worden tot twee jaar cel.

Bron: www.thailandtref.com, zustersite Aziatische Tijger

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Nieuws

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws