Thailand: Ex-premier Yingluck Shinawatra is het land ontvlucht

Het komt de machthebbers waarschijnlijk goed uit. De ex-premier van Thailand, Yingluck Shinawatra is het land ontvlucht. Dat deed ze voordat ze het vonnis kon aanhoren in de rechtbank. De politica had tien jaar cel kunnen krijgen.  

Door Bert Vos

Ze waarschuwde haar aanhangers al op facebook niet naar de rechtbank te komen als het vonnis wordt uitgesproken. Bang dat ze was dat het tot rellen zouden kunnen leiden. Een niet denkbeeldig scenario.Ondertussen ging ze er vandoor. Eerst nam ze een binnenlandse vlucht met een privéjet naar Trat, ging vervolgens, volgens geruchten de  grens over naar Cambodja, waarschijnlijk met de auto, en vloog vandaar naar Singapore. Dit tot grote frustratie van de geelhemden, haar opponenten, die een onderzoek eisen. Vooral ook omdat het vermoeden rijst dat ze door hoge functionarissen geholpen is.

Dubai

Het vermoeden bestaat dat Yingluck ondertussen onderdak heeft gevonden bij haar broer Thaksin Shinawatra, in Dubai. Deze miljardair was onder het gewone volk een zeer graag geziene gast en een populaire premier. Hij werd in 2006 door het leger aan de kant gezet en verliet spoorslags het land om een celstraf, wegens corruptie rond zijn telecombedrijf en omkoping, te kunnen ontlopen.

Rijstsubsidie

Yingluck stond terecht vanwege een rijstsubsidieprogramma, dat ze met haar regering had bedacht. Dit om de barre omstandigheden van de rijstboeren te verbeteren. Daarbij kocht de overheid massaal rijst in van de boeren, voor een gunstige prijs. Echter, het goedbedoelde plan ging ten koste van corruptie en malversaties. Uiteindelijk ging dat ten koste van bijna zeven miljard verdampte euro en was Thailand niet meer de trotse rijstschuur van Zuidoost-Azië. Drie jaar geleden kwam er een abrupt eind aan dit subsidiesysteem, toen het leger de macht greep. De premier werd afgezet en zij en andere hoofdrolspelers in het rijstschandaal werden gedagvaard. Het eerste vonnis was voor de voormalige minister van handel. Hij kreeg vrijdag 42 jaar cel.

Masterplan

Ondanks dat Yingluk goed in de gaten werd gehouden wist ze toch te ontsnappen. Volgens de Bangkok Post is er achter de schermen een deal gemaakt. Juntaleden zouden haar geholpen hebben om weg te komen. De militairen ontkennen natuurlijk alle betrokkenheid. Maar haar vlucht is onderdeel van het masterplan om de Shinawatra-kliek politiek uit te schakelen.

Onvrede

De onvrede echter, bij de vooral arme meerderheid van het land, zit diep. Zij pikken het steeds minder dat de macht bij een kleine elite ligt. Volgens Ate Hoekstra, redacteur van de Aziatische Tijger en Zuidoost-Azië correspondent waarschuwt analist Kan Yuenyong ervoor dat men een nog groter conflict riskeert als het niet lukt die onvrede weg te nemen. Hij vindt dat Thailand een betere balans moet vinden om het land te besturen en de kloof die er nu is overbrugt moet worden.

Bron: Bangkok Post

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Reportages en Achtergrond

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws