Documentaire The Borneo Case te zien op Maleisiëdag

The Borneo Case poster16 september is het Maleisiëdag. Een dag waarop de stichting van de Maleisische Federatie in 1963 wordt herdacht. Op deze datum werden de staten Noord-Borneo, Sarawak en het Maleisische schiereiland verenigd tot het Maleisië dat we vandaag de dag kennen. De documentaire The Borneo Case schijnt licht op minder rooskleurige gebeurtenissen in Maleisië: geweld en corruptie rond de vernieling van het Borneose oerwoud. Op 16 september a.s. is de docu te zien in Filmhuis Lumen te Delft, inclusief forumdiscussie via Skype met regisseur Erik Pauser en journaliste Clare Rewcastle-Brown (oprichter Radio Free Sarawak).

De aangrijpende docu, gerust thriller te noemen, vertelt het verhaal van twee milieuactivisten, dat ruim 30 jaar geleden begon. In 1984 vertrok de Zwitserse milieuactivist Bruno Manser naar de jungle van Sarawak (Borneo), om daar samen met de lokale bevolking te protesteren tegen de houtkap van ’s werelds oudste regenwoud. Samen met Mutang, die opgroeide in de bossen van Sarawak, voerden ze campagne tegen de ontbossing en verdrijving van het inheemse volk, terwijl dammen en palmolieplantages daarvoor in de plaats werden aangelegd.

Spoorloos

Mutang kwam hierdoor in de gevangenis terecht. De filmmakers komen er jaren later achter dat Mutang werd gemarteld en na vrijlating moest vluchten naar Canada. Manser verdween in 2000 spoorloos tijdens een van zijn expedities in de bossen van Sarawak. Velen denken dat hij vermoord is om zijn activiteiten tegen de illegale houtkap. De documentaire volgt hoe Mutang na 20 jaar terugkeert naar zijn thuisland. Samen met de oprichters van radiozender Radio Free Sarawak, vervolgt Mutang zijn strijd tegen de illegale houtkap.

Ontmaskering

Het regenwoud is inmiddels voor 90 procent verdwenen, maar Mutang weet internationale aandacht te krijgen. Uiteindelijk leidt het tot de ontmaskering van de eerste minister van Sarawak, die miljoenen heeft verdiend aan de houtkap.

De film onthult het witwassen van geld en de milieucrisis in Sarawak, maar is ook een demonstratie tegen machtsmisbruik en corruptie in heel Maleisië, dat ongestraft doorgaat met de steun van het regime.

Bekijk hieronder de trailer van The Borneo Case:

The Borneo Case is te zien op 16 september 2017 in Filmhuis Lumen te Delft, van 11:00 tot 13:30.
De volledige documentaire is ook online te bekijken op www.npo.nl.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Maleisië

 

Geen reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 
 
 
 

Nieuws