Gaat Cambodja Noord-Korea achterna?

Het is te opvallend om in toeval te geloven. De Cambodjaanse dictator Hun Sen, al sinds 1985 aan de macht, beschuldigt de belangrijkste oppositieleider van deelnemen aan een Amerikaans complot. Tevens intimideert hij het door een Amerikaanse familie geëxploiteerde dagblad The Cambodia Daily dusdanig dat eigenaren en redactie de publicatie afgelopen maandag staakten. Gaat Cambodja Noord-Korea achterna?

Gaat Cambodja Noord-Korea achterna?

Arrestatie oppositieleider Kem Sokha

Hans Geleijnse

Het gedrag van Hun Sen roept de nodige vraagtekens op. Hij was zo’n beetje de enige leider, zeker in Azië, die tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne zijn voorkeur voor Donald Trump uitsprak. Nu is die hodng radicaal veranderd. Daarnaast werd oppositieleider Kem Sokha gearresteerd in Phnom Penh, beschudigd van hoogverraad. Zijn dochter vertelde dat meer dan honderd agenten het huis binnenvielen, vernielingen aanrichtten en haar vader en bodyguards meenamen. Er  was geen arrestatiebevel. Hun Sen beweert dat zijn rivaal samenzweert met Washington en een staatsgreep wil plegen. Daarvoor zou bewijs zijn, inclusief een video. De oppositieleider kan dertig jaar de gevangenisstraf krijgen Het hoe en wat, evenals de rol en intenties van de Amerikanen blijft duister. Duidelijk is wel dat Hun Sen ruim voor de verkiezingen van volgend jaar juli een belangrijke tegenstander uit de ‘race’ heeft gehaald.

Gaat Cambodja Noord-Korea achterna?

 

The Cambodia Daily

Kort na de arrestatie van Kem Sokha stopte het engelstalige dagblad The Cambodia Daily. Aanleiding was een door Hun Sen gestarte campagne waarin de eigenaren beschuldigd werden van belastingontduiking. Het blad zou rond de 6 miljoen euro bij de belastingdienst in het krijt staan. Een politieke manoeuvre volgens Deborah Kirsher-Steele, dochter van oprichter Bernard Kirsher. Een voormalig buitenlands correspondent van het Amerikaanse Newsweek.  Op de website die nog in de lucht is schrijft zij: ‘De macht om belasting op te leggen is de macht om te vernietigen. Na 24 jaar en 14 dagen heeft de Cambodjaanse regering een bijzonder onderdeel van de Cambodjaanse vrije pers vernietigd.’

Onder Kirshers leiding en met steun van de toenmalige koning Norodom Sihanouk werd de Cambodia Daily een kwaliteitskrant. Het was tevens een opleidingsinstituut voor buitenlandse en Cambodjaanse journalisten. Het blad mocht vrijwel gratis nieuws overnemen uit gezaghebbende Amerikaanse media als de New York Times en de Washington Post. Een klein deel van de krant was in Khmer, waardoor ook een Cambodjaans lezerspubliek werd aangetrokken.

Gaat Cambodja Noord-Korea achterna?

China

Uit een eerder bericht bleek al dat je als Cambodjaanse internetgebruiker moet oppassen met wat je op social media plaatst. Maar Hun Sen had ook al eerder aan de VS gerelateerde nieuwsmedia en een pro-democratie instituut het leven moeilijk gemaakt. Vijftien hem onwelgevallige Cambodjaanse radiostations zijn gesloten. De anti-Amerikaanse retoriek is onderdeel van het aanhalen van relaties met China. In zijn politieke loopbaan is het een pikante ommezwaai. De president sloot zich in zijn tienerjaren aan bij het door maoistisch China gesteunde verzet van de Rode Khmer tegen de Amerikanen. Hij klom op in de gelederen van Pol Pots moorddadige bewind tot hij als regionale legercommandant met volgelingen deserteerde naar Vietnam, bondgenoot van de Sovjetunie en vijand van grote buur China. In 1977 waren er internationaal nauwelijks opgemerkte gevechten in oostelijk Cambodja tussen Hun Sen’s troepen, aangevuld met Vietnamese eenheden en de Rode Khmer.  Na de Vietnamezen invasie en bezetting van Cambodja in 1979 en de verdrijving van de Rode Khmer werd hij de sterke man.

Hun Sen is zeker geen dictator van het soort Kim, Maar hij hanteert wel autoritaire methoden. Zoals het schieten op demonstranten en verjagen van politieke tegenstanders. Hij is vanaf 1985 in het zadel, een Cambodjaans record. Een survivor, een van ’s werelds langst heersende potentaten.

Bronnen: Aziatische Tijger, Cambodian Daily, Al Jazeera, GPD-bladen 1977

Overgenomen van onze zustersite www.thailandtref.com

 

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Cambodja

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws