‘De autoriteiten in Myanmar beschermen iedereen in de conflictregio Rakhine’

‘De autoriteiten in Myanmar beschermen iedereen in de conflictregio Rakhine’. Dat zegt de politiek leider Aung San Suu Kyi. Ondertussen is er een massale uittocht van Rohingya-moslims bezig uit datzelfde gebied.

Sinds de jongste uitbraak van geweld in augustus zijn ruim 164.000 Rohingya naar buurland Bangladesh gevlucht. Die erkennen hen echter ook niet. Dat Suu Kyi, nobelprijswannaar voor de vrede, zich niet over hen uitspreekt komt haar internationaal door mensenrechtenorganisaties op felle kritiek te staan. Volgens haar doet de overheid echt haar best iedereen te beschermen, maar zijn de middelen daarvoor niet toereikend.

De Rohingya claimen juist te zijn gevlucht voor de autoriteiten en dat ze met geweld zijn verdreven uit hun dorpen. Wat nu de kop opsteekt is dat steeds meer moslims de wapens opnemen tegen het leger. Vluchtelingen vertellen over een dorp waar 10.000 mensen zijn verdreven en een deel werd doodgeschoten.

En zo zijn er meer getuigenissen van platgebrande dorpen, executies, mishandeling en verkrachting. Net als bij de Karen in de grensgebieden tientallen gebeurde bij een burgeroorlog, waarvan een groot deel nog steeds in vluchtelingenkampen in Thailand verblijft.

 

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Myanmar

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.