Analyse over spoedopname in gevangenisziekenhuis

Collega Hans Geleijnse van Trefpunt Thailand volgt de zaak van voormalig coffeeshopeigenaar Johan van Laarhoven op de voet. Vandaar zijn analyse over zijn spoedopname in een gevangenisziekenhuis. Volgens de Nederlandse media reden onbekend. Voor Hans reden om te informeren naar het hoe en wat.

Analyse opname Johan van Laarhoven in gevangenisziekenhuis

Johan en Tukta in betere tijden.
Foto: Justice for Johan

Door Hans Geleijnse

Johan van Laarhoven en zijn levenspartner Tukta zitten sinds juli 2014 in gevangenschap, thans in de Prem Klong-gevangenis in Bangkok. Op aangeven van de Nederlandse justitie in Thailand gearresteerd en, later ook in hoger beroep, veroordeeld wegens witwassen van ‘drugsgeld’. Dat laatste niet vanwege drugshandel in Thailand maar met in Nederland gedoogde verkoop van softdrugs.

Gewrichtspijn

Na een tijd in de gevangenis en de letterlijk harde omstandigheden ging Johan zijn fysieke toestand snel achteruit. Hij vermagerde sterk, kreeg last van zijn galblaas, had hartklachten en, door onhygienische omstandigheden en gebrek aan drinkwater, huiduitslag. Hij lijdt aan slapeloosheid en gewrichtspijn aan de schouders en nek, veroorzaakt door het moeten slapen op een ‘stenen bed’. Van Laarhoven is de afgelopen maanden sterk verzwakt geraakt. Het draagt bovendien niet bij aan zijn geestelijk weerbaarheid dat hij en Tukta keer op keer worden overvallen met slecht nieuws uit Nederland. Zoals dat van de Naitonale Ombudsman die zijn onderzoek naar de gedragingen van de Nederlandse autoriteiten voorafgaand aan de arrestatie van Johan en Tukta tijdelijk moest staken omdat die autoriteiten hem niet de gegevens wilden overhandigen die hij nodig had om zijn werk te kunnen doen.

Hoger beroep voormalige coffeeshopeigenaarAmbassade

Maar er zijn ook de ‘kleinere dingen’. Johan van Laarhoven heeft regelmatig, ook op deze site, geklaagd over gebrek aan bijstand van de ambassade. Volgens minister van buitenlandse zaken Koenders en de betrokken functionarissen ter ambassade krijgt hij echter meer aandacht dan andere Nederlanders in buitenlandse gevangenschap. Minimaal één keer per maand, is mij verzekerd. Vraag is dan wel, waarom een schijnbaar eenvoudige zaak, zoals het verstrekken van een kussen of matrasje teneinde de hevige pijn in zijn schouders en nek te verlichten, niet kan worden gerealiseerd.

Rechtzaak

Woensdag 20 september, begint in Nederland de rechtzaak die het Openbaar Ministerie na ruim vijf jaar onderzoek heeft aangespannen tegen Johan, diens broer Frans en de huidige eigenaar van The Grass Company Marco de Jong. Belastingontduiking, witwassen, lidmaatschap van een criminele organisatie, de lijst met beschuldigingen is lang en indrukwekkend. Over de juridische waarde van de dagvaarding tegen Johan zullen de experts ongetwijfeld nog bikkelen. Vastgesteld kan al wel worden dat het aanzien van de Nederlandse rechtstaat in het geding is als Johan van Laarhoven niet bij zijn ‘eigen’ rechtszaak aanwezig kan zijn.

 

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Reportages en Achtergrond

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws