Video: Ontroerend en intiem Bali

Kunnen beelden ontroeren zonder dat je er precies de vinger op kan leggen hoe dat komt? Waarom zijn sommige verhalen of films louter een aaneenschakeling van woorden of een brei aan beelden en blijven andere je soms dagen bij? Misschien is dat wel wat we Kunst met een grote K noemen – uitzonderingen op de tsunami aan prikkelingen die een moderne mens over zich heen krijgt. Het korte meesterwerk van filmmaker Brandon Li over het eiland Bali is zo’n uitzondering. 

Brandon Li geeft een prachtig portret van het eiland. Je ziet een prachtige machtige natuur, maar realiseert je dat die schoonheid eigenlijk incompleet is. Het zijn de mensen die dit paradijs zo speciaal maken. Balinezen die het eiland daadwerkelijk leven geven, gevormd zijn door de omgeving. De filmmaker is bijna een voyeur, want de mensen lijken er geen erg in te hebben dat hij met indrukwekkende techniek hun leven vastlegt voor de rest van de wereld. We krijgen een unieke kijk in hun leven, ver weg van de bomvolle stranden vol volgevreten toeristen.

Waar de meesten van ons een dikke pil voor moeten schrijven of een feature film moeten maken, lukt Brandon Li in tien minuten. Het vertellen van een verhaal over een generatie in al zijn facetten en stadia. We zien tieners tijdens een ceremonie waarin hun tanden worden gevijld, een voorbereiding op het gehuwde leven. En een oogwenk later zijn we getuige van de eindigheid van het leven, de camera voert kalm door een crematie. Daar tussen beelden van verlangen, hoop, verdriet en geluk. We zien de bewerking van rijstvelden en ronkende motoren van de rebelse jeugd. We zien het eiland terug ronken met een nachtelijke storm.

Het moge clichématig klinken, want hoe vaak hebben we dit wel niet gezien? Toch onderscheiden deze beelden zich omdat ze een gevoel van ontroering geven, een gekunstelde milde vorm van sehnsucht, maar dan eentje van het fijne soort. Je zult het begrijpen als je het kunstwerkje ziet.  Het zal het geheel zijn, de mooie mensen, de muziek, de cameravoering en het talent van Brandon Li om op de achtergrond te blijven zodat mensen zichzelf kunnen blijven ondanks de aanwezigheid van een vreemdeling met een camera op zijn schouder.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Indonesië

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.