Posthuum: ‘In het spoor van Birma’

Deze maand verschijnt posthuum bij uitgeverij Nieuwe Druk de roman ‘In het spoor van Birma’ door auteur Femmy Fijten. Kort nadat zij haar definitieve manuscript inleverde is zij overleden (20 juli 2017, op 63-jarige leeftijd). Het is haar derde roman. Eerder scoorde zij lof met ‘Terug naar Bandung’ en ‘Vaarwel Soerabaja’In het boek is een brief van Maarten ’t Hart opgenomen.

In het Spoor van Birma

De roman ‘In het spoor van Birma’ gaat over twee jonge mensen die beiden (indirect) slachtoffer zijn van de Tweede Wereldoorlog. Als tweede generatie slachtoffers dragen zij de sporen van het leed dat hun ouders is aangedaan. Zij is opgegroeid in een beklemmend gezin waarvan de ouders het bombardement op Rotterdam, het verraad en de hongerwinter hebben meegemaakt. Zijn ouders hebben hun wortels in Nederlands-Indië en zwegen over de gruwelen onder de Japanse bezetter. Hun levens kruisen elkaar, er ontstaat een romance, maar ze raken elkaar ook weer kwijt. De angst voor verraad, en hun woede en achterdocht jegens buitenstaanders raken ze echter niet kwijt.

Dagboekaantekeningen Birma-spoorlijn

De roman is gebaseerd op waargebeurde verhalen en aangrijpende dagboekaantekeningen opgetekend door een dwangarbeider die de verschrikkingen tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn heeft overleefd. De kennismaking met dit dagboek verandert in hoge mate het leven van de hoofdpersoon, Emma. Het verhaal van Emma is grotendeels gebaseerd op de jeugd van de auteur.

De presentatie is op zaterdag 23 september om 15:00 uur in ‘Huis van Puck’, Kazerneplein 6-2, Arnhem
(navigatie; Verlengde Hoflaan tegenover nummer 123, 6822 ET) Vrij entree, wel graag aanmelden via de mail: info@nieuwedruk.nl.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Myanmar

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws