VN: ‘etnische zuivering Rohingya in Myanmar’

Er is een etnische zuivering aan de gang bij de Rohingya in Myanmar. Dat zegt Zeid Ra’ad al-Hussein, de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties. Tot nu toe zijn 320-duizend Rohingya op de vlucht geslagen en de grens met Bangladesh overgestoken na een meedogenloos offensief van de regeringstroepen.

Etnische zuivering Rohingya in Myanmar

Foto Ate Hoekstra

Daarnaast zitten nog eens twintigduizend vluchtelingen vast op een strook land tussen de Myanmarese grens en de grensrivier Naf. Bangladesh wil hen niet meer opnemen en terug kunnen ze niet. De opvangplekken in Bangladesh zitten overvol en overal langs de weg ontstaan alternatieve zelf in elkaar gezette kampjes, waar de omstandigheden erbarmelijk en onhygiënisch zijn. Hulporganisaties en de VN waarschuwen dat de crisis in Myanmar escaleert. Een humanitaire ramp dreigt zoals hongersnood en ziekten. Intussen vallen er ook nog eens de zwaarste moessonregens in jaren.

Geweld Rakhine

Het geweld in de deelstaat Rakhine, waar de meeste Rohingya wonen, escaleerde na een aanval van Rohingya rebellen op politieposten in augustus. Daarbij vielen meer dan 70 doden. Het leger begon daarop een tegenoffensief, maar buiten alle proporties. Rohingya-dorpen werden en worden platgebrand, getuige satellietbeelden. Ook is er sprake van willekeurige executies van burgers en het leger schiet op mensen die op de vlucht zijn. Ook zijn er getuigenissen van verkrachtingen en plunderingen. Uit alle hoeken van de wereld is er kritiek op de regering van Aung San Suu Kyi, politiek leider en winnares van de Nobelprijs voor de Vrede.

De internationale gemeenschap wil dat Myanmar stopt met het offensief en de gruwelijkheden. Bangladesh, dat de stroom vluchtelingen niet meer aankan, beschuldigt zijn buurland van bewuste genocide. Vooral nu het leger landmijnen plaatst in het grensgebied om terugkeer te bemoeilijken. Suu Kyi legt de schuld bij de wat ze zegt Rohingya-‘terroristen’ en desinformatie over het legergeweld.

Rohingya stateloos

De Rohingya worden gezien als stateloos en zijn niet gewenst in Myanmar. De boeddhistische meerderheid beschouwd hen als ‘Bengali’, en indringers uit Bangladesh. De Rohingya-gemeenschap woont echter al eeuwenlang in de regio Rakhine. Maar ze hebben nooit de Myanmarese nationaliteit gekregen. Vijf jaar geleden woedde er ook al een geweldsgolf in de regio, waarbij dorpen werden platgebrand en inwoners verdreven.

Etnische zuivering Rohingya Myanmar

Foto: Ate Hoekstra

Honderdduizenden Rohingya zijn in de laatste decennia naar Bangladesh gevlucht. Het land herbergt 731.000 Rohingya-vluchtelingen. Een groot aantal woont er al sinds de jaren negentig, onder slechte en omstandigheden, in vluchtelingenkampen waar ze niet uit mogen. Daarnaast is er een constante stroom bootvluchtelingen naar Maleisië , Indonesië en andere Islamitische landen, zie kaart onderaan. De VN noemt deze bevolkingsgroep de meest vervolgde minderheidsgroepering die er is. En een oplossing is nog niet in zicht.

Etnische zuivering Rohingya in Myanmar

Kaart; Al Jazeera

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Myanmar

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.