Veiligheidsraad VN eist einde geweld in Myanmar


De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties eist een einde aan het geweld in Myanmar en wil stappen om dit een halt toe te roepen. De Veiligheidsraad is op verzoek van Groot-Brittannië en Zweden in New York samengekomen om over de situatie van de Rohingya in Myanmar te praten.

Foto: Conor Fortune/Amnesty Iternational

In de deelstaat Rakhine, in het westen van het land, zijn in vier weken tijd ruim 300.000 Rohingya-moslims gevlucht naar buurland Bangladesh. Het Birmese leger jaagt hen op, beschiet de vluchtelingen, steekt hele dorpen in brand en legt landmijnen in de grensstreek om terugkeer te bemoeilijken.

Humanitaire hulp Rohingya

De vijftien leden van de Veiligheidsraad tonen zich zeer bezorgd over de situatie en het excessieve gebruik van geweld, zegt waarnemend voorzitter, de Ethiopische ambassadeur Tekeda Alemu, in een unanieme verklaring. Voorts herinneren ze de regering van Myanmar eraan dat ze zich gecommitteerd om humanitaire hulp te bieden aan iedereen die gevlucht is voor het geweld zonder discriminatie. Hier is echter geen sprake van. Alle leden van de Veiligheidsraad zijn ook akkoord om het belang te benadrukken van een oplossing op lange termijn voor de situatie in Rakhine.

Veiligheidsraad VN eist einde geweld in Myanmar

Kiem van het conflict

Volgens Zuidoost-Azie correspondent Ate Hoekstra zit de kiem van het conflict diep in de Burmese samenleving. “De overwegend boeddhistische meerderheid beschouwt de Rohingya, een etnische moslimminderheid, al decennialang als indringers uit Bangladesh. Ten tijde van de militaire junta werden die spanningen jarenlang door de militairen onderdrukt, maar met de democratische hervormingen zijn de spanningen vrijgekomen. Dat heeft geleid tot de opkomst van boeddhistisch nationalisme, extremisme en sterke anti-moslim gevoelens die in een groot deel van Myanmar zichtbaar zijn. Vijf jaar geleden leidde dat al tot dodelijke etnische rebellen tussen boeddhisten en Rohingya moslims in Rakhine. Het leger reageerde daarop door Rohingya hun burgerrechten af te pakken en veel van hen vast te zetten in kampen. Het geweld tegen de Rohingya lijkt zeer extreem te zijn, maar nieuw is het niet. Al in de jaren ‘70 vluchtten Rohingya’s naar Bangladesh om vrij te zijn van de onderdrukkende boeddhisten.”

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Myanmar

 

2 reacties

 • Hier kunnen wij ook iets van leren hoe onze toekomst er uit gaat zien!
  DE MASSALE AANVAL VAN DE MOSLIMS TEGEN DE BOEDDHISTEN IN MAUNGDAW OP 8 JUNI 2012.
  Deze aanval ging uit van de golven van grootschalig moslim geweld dat in de Arakan / Rakhine staat uitbarstte, mmaar ook in verschillende andere delen van Birma. Iedereen zou deze 2 1/2 minuut video moeten zien om te begrijpen wat de boeddhisten eigenlijk tegen de moslim levenswijze hebben en hoe het is en vooral geen makkelijke manier is om er mee om te gaan met die dodelijke ideologie en agenda die chaos, moord, en onderdrukking creëert en aanhangers zijn van een slachtoffergedrag, maar ook de aanhangers van een genocidale ideologie, zie de 43 brandhaarden wereldwijd waarin ze bij betrokken zijn!

  https://www.facebook.com/rick.heizman/videos/10152644693671490/?

 • VERGEET NIET DE MASSALE AANVAL VAN DE MOSLIMS TEGEN DE BOEDDHISTEN IN MAUNGDAW OP 8 JUNI 2012.
  Deze aanval ging uit van de golven van grootschalig moslim geweld dat in de Arakan / Rakhine staat uitbarstte, mmaar ook in verschillende andere delen van Birma. Iedereen zou deze 2 1/2 minuut video moeten zien om te begrijpen wat de boeddhisten eigenlijk tegen de moslim levenswijze hebben en hoe het is en vooral geen makkelijke manier is om er mee om te gaan met die dodelijke ideologie en agenda die chaos, moord, en onderdrukking creëert en aanhangers zijn van een slachtoffergedrag, maar ook de aanhangers van een genocidale ideologie, zie de 43 brandhaarden wereldwijd waarin ze bij betrokken zijn!

  https://www.facebook.com/rick.heizman/videos/10152644693671490/?