Analyse: Complexe tegenstellingen in Myanmar

Schokkende beelden en ooggetuigenverklaringen van de etnische zuivering die plaatsvindt. Veroordelingen van de VN. Een Nobelprijswinnares, in naam premier van het land, die geen afstand neemt van het geweld en zelfs goedpraat. Hoe kan dit allemaal? Ik doe een poging de complexe tegenstellingen in Myanmar te verklaren.

Analyse: Complexe tegenstellingen in Myanmar

Foto Ate Hoekstra

Door Hans Geleijnse

Lennart Hofman, oorlogscorrespondent van De Correspondent, probeert vragen over de complexe situatie in Myanmar te beantwoorden. Hij is verschillende malen op reportage geweest in Myanmar en het grensgebied en schreef eerder een uitstekend verhaal over de redenen waarom de Rohingya in Myanmar zoveel haat bij de boeddhistische meerderheid oproepen.

Haatzaaiers

Het conflict dat nu de vluchtelingenstroom en verontwaardiging over de behandeling van mensen als vee oproept, heeft intussen internationale dimensies gekregen. Niet omdat de Rohingya een minderheid zijn, maar omdat zij een moslim-minderheid zijn. Haatzaaiers aan beide kanten maken daar gebruik van. Daar is niets nieuws aan. Overal in de geschiedenis waar minderheidsgroepen zich door hun (van origine religieuze) normen en waarden onderscheiden en afscheiden van een andersdenkende meerderheid brokkelt het ogenschijnlijk vreedzame samenleven in een mum van tijd af als er spanningen ontstaan.

Analyse: Complexe tegenstellingen in Myanmar

Boeddhistische zeloten

Er is in zo’n situatie niet veel nodig om de vlam in de pan te doen slaan. In 2012 gebeurde dit in Myanmar toen een groep moslimmannen een boeddhistisch meisje verkrachtten. Door een minderheid aan boeddhistische zeloten werd opgeroepen tot wraak. Geweld, vernieling en een exodus van Rohingya waren het gevolg. Aan de huidige vluchtelingenstroom gingen gewapende aanvallen van moslim-militanten op politieposten in Rohingya-gebied vooraf. Daarbij vielen tientallen doden. Geen speldenprik, maar wel een mooi excuus voor de militairen en nationalisten in Myanmar om met excessief geweld een endgültige Lösung van het Rohingya-probleem in gang te zetten. Eruit met die lui. En dat is weer koren op de molen van de extreem-islamitische uitlokkers, het door de van origine Pakistaan Ata Ullah opgerichte Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA). Financieel krijgt deze groepering steun van anonieme sponsoren uit de Golfstaten.

Analyse: Complexe tegenstellingen in Myanmar

Foto: Ate Hoekstra

Rohingya-vluchtelingen speelbal

In de internationale context betekent dit dat de Rohingya-vluchtelingen speelbal zijn geworden in de (propaganda-)oorlog met de radicale islam. De scheidslijnen in de broodnodige solidariteit met de vluchtelingen tonen zich dan ook: steun en protesten komen vooral uit de islamitische wereld, het Westen doet behalve wat verklaringen van afkeuring weinig. Eveneens opvallend is dat het conflict nu een gebied met overwegend boeddhistische bevolkingen in de greep dreigt te krijgen. Ondanks signalen daarvan zoals bomaanslagen in Thailand was dit tot nog toe niet het geval. De gewapende strijd tussen het Thaise leger en moslim-separatisten in de zuidelijke grensprovincies met Maleisië bleef al meer dan tien jaar vooral een ‘lokaal conflict’, ondanks de zesduizend doden die het eiste.

Analyse: Complexe tegenstellingen in Myanmar

Foto: ConorFuture/Amnesty International

Boeddhisme

Het boeddhisme kenmerkt zich in het algemeen niet door intolerantie, imperialisme, moralistische dwangbuizen of oorlogszuchtige dogma’s richting ‘ongelovigen’, zoals christendom en islam. De gebeurtenissen in Myanmar geven aan dat dit geen garantie is tegen grensoverschrijdend fanatisme en terrorisme. Voor de Rohingya, volgens de VN de meest onderdrukte minderheid ter wereld, voorspelt dit weinig goeds.

Bron: Onze zustersite www.thailandtref.com.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Myanmar

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws