Lower Se San 2 Dam gevaar voor ecosysteem Mekong-rivier

De Lower Se San 2 Dam, de grootste van Cambodja, is een gevaar voor het ecosysteem in de Mekong rivier. Dusdanig dat milieu-experts, en dito organisaties, erop wijzen dat de voedselvoorziening, vooral rijst en vis, in gevaar komt. De regering veegt alle kritiek van tafel.

Lower Se San 2 Dam gevaar voor ecosysteem Mekong-rivier

Foto: SEARIN/LivingRiverSiam

 

De omstreden dam is gebouwd in de noordelijke provincie Stung Treng in de rivier Se San. Die vorige week, na een symbolische druk op de knop van premier Hun Sen, de sluizen sloot. Talloze omwonenden hebben hun huizen verlaten voor het oprukkende water en de gevolgen ervan. Er is geen visvangst meer sinds de bouw van de dam en dus geen inkomstenbron.

Lower Se San 2 Dam gevaar voor ecosysteem in de Mekong

Lower Se San Dam. Foto: Giorgio Taraschi

Elektriciteit

De Cambodjaanse overheid is echter in zijn nopjes met het project, waarvan China de grote  geldschieter is. Elektriciteit is duur in dit armste land van Zuidoost-Azië. Daar gaat verandering in komen. Nu liggen de tarieven nog op 17 eurocent per kilowattuur. De stroom van die de dam opwekt gaat 5,9 eurocent per kilowattuur kosten.

De Chinesen zijn ook financiers voor dammen in de grensrivier De Mekong, zoals de Xayaburi-dam in Laos, die voor veel problemen zorgt. Lower Se San ligt vlakbij de samenvloeiing van drie rivieren met de Mekong. Die is 5000 kilometer lang, meandert door Cambodja, China, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam en telt ontelbare ecosystemen en lokale economieën die afhankelijk zijn van de rivier.

International Rivers

Lower Se San 2 Dam gevaar voor ecosysteem in de Mekong Volgens de NGO International Rivers bedreigt de dam de voedselveiligheid van Cambodja, Thailand en Vietnam De rivieren Se San en Srepok worden nu geblokkeerd. Elk jaar zwemmen vele vissoorten via de Mekong stroomopwaarts naar deze rivieren naar hun broedplaatsen. Nu de dam er is wachten vissers tevergeefs op deze migratie. De visstand, in het lagere stroomgebied van de Mekong, zal met bijna tien procent afnemen is de verwachting. Met de elf dammen die nog gepland zijn gaat dat getal naar vijftig procent.

Visserij

In Cambodja is dertig procent van de bevolking voor zijn voedselvoorziening en inkomsten afhankelijk van de visserij. De dammen houden ook sediment tegen, nodig om landbouwgrond te voorzien van voedselrijke stoffen. Er zullen daardoor meer perioden van droogte en overstromingen voorkomen.

Hun Sen vindt dat de dammen goed zijn voor de bevolking en dat de activisten maar onruststokers zijn. Door de goedkopere elektriciteit kan de economie zich verder ontwikkelen, zegt hij.  In 2022 moet heel Cambodja toegang zal hebben tot elektriciteit. Nu is twintig procent van de dorpen aangesloten op het elektriciteitsnet. Daar gaat verandering in komen, beweert het Ministerie van Energie

Kritische stemmen worden niet getolereerd door het autoritaire regime. Mother Nature Cambodia, een NGO die de ecologische gevolgen van de dam in kaart brengt, verloor in september zijn vergunning en de directeur werd Cambodja uitgezet.

Bron: International Rivers

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Cambodja

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.