Fair Wear Foundation pakt geweld en intimidatie in kledingindustrie aan

Het Gender Forum 2017 is deze week van start gegaan in Vietnam. Afgevaardigden van bedrijven, regeringen, NGOs en vakbonden komen drie dagen samen om oplossingen te delen tegen geweld en intimidatie in de kledingindustrie, een hardnekkig en wijdverspreid probleem.

Foto: Cleanclothes

‘Tijdens het forum delen we veelbelovende voorbeelden en strategieën die makkelijk te repliceren zijn door anderen, om discriminatie en geweld in deze industrie uit te bannen’, legt FWF’s Stefanie Santila Karl uit. In Ha Long Bay zijn zo’n 100 experts samengekomen om ervaringen te delen. De training wordt georganiseerd door Fair Wear Foundation (FWF) en het trainingsentrum van de International Labour Organization (ILO), samen met Mondiaal FNV en CNV Internationaal.

Bangladesh

Voor FWF is het voorkomen en bestrijden van discriminatie en geweld in de kledingindustrie al jaren een speerpunt. Sinds 2012 werkt FWF aan het opzetten van comité’s in fabrieken in Bangladesh en India die klachten behandelen over geweld en intimidatie. ‘Vrouwen daar moeten zich veilig genoeg voelen om zich over intimidatie uit te spreken. En dat moet ook echt ondersteund worden door de fabrieksmanagers’, vertelt FWF’s Juliette Li. ‘We geven ze vaardigheden en handvatten mee om intimidatiezaken op te lossen.’

In India startte FWF een trainingsprogramma voor supervisors. In veel kledingfabrieken is de productiedruk hoog. Schreeuwen, vaak seksueel expliciet, aan de orde van de dag. Door vrouwen te trainen als supervisors, hoopt men economische discriminatie te verminderen en gender stereotypes te veranderen. Mannelijke supervisors worden getraind om meer bewust te worden van gender aspecten en manieren om conflicten geweldloos op te lossen.

Geweld

Foto: Clean Clothes

Miljoenen kledingarbeiders zijn het slachtoffer van geweld en seksuele intimidatie op de werkvloer. Van de ongeveer 60 miljoen textielarbeiders wereldwijd, bestaat zo’n 80% uit vrouwen, een kwetsbare groep. Ze rapporteren in verschillende studies over aanstootgevend en seksueel getint taalgebruik, op het hoofd slaan, aan haren trekken, soms op dagelijkse basis. De meldingen lopen uiteen van verbaal en fysiek geweld en (seksuele) intimidatie tot dwangarbeid, mishandeling en verkrachting.

Het Forum is georganiseerd door Fair Wear Foundation in samenwerking met ITCILO, Mondiaal FNV en CNV Internationaal. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken ondersteunt het project financieel.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Nieuws

 

Geen reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 
 
 
 

Nieuws