In het spoor van Birma

In de roman ‘In het spoor van Birma’ beschrijft Femmy Fijten hoe de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan in Nederland en toenmalig Indië onder de Japanse bezetting zijn sporen nog generaties lang achterlaat. En zich nestelt in de ziel en in het hoofd. Leed dat is aangedaan, met een verwoestend effect en onherstelbare schade, waar ook kinderen die na de oorlog zijn geboren mee te maken krijgen.

 

In het spoor van Birma

Door Bert Vos

Zo ook Emma, de hoofdpersonage in het boek. Ze groeit op in een beklemmend gezin in ’s Gravenzande met ouders die het bombardement op Rotterdam, verraad door buren en vrienden en de hongerwinter hebben meegemaakt. Ze zijn veranderd in bekrompen, wantrouwige en cynische mensen zonder enige levensvreugde, die ook nog eens een bloedhekel hebben aan Indo’s die ze ‘blauwen’ noemen, terwijl ze er nooit contact mee hebben gehad. Emma begrijpt daar niets van en denkt zelfs een tijdje dat die mensen echt blauw zijn. Wat haar jeugd betreft. Niets kan. Niets mag. Niemand deugt. Ze mag bij niemand op bezoek, geen klassenfeestjes en vriendinnetjes zijn niet welkom

Zoektocht

Op haar veertiende kruist de jonge Indo Robert Tinkhof haar pad en ze worden, heimelijk, verliefd. Maar haar ouders steken er een stokje voor als ze het stel op een stijldans-avond samen zien. Het huis is te klein en de jongen blijkt ineens van de aardbodem te zijn verdwenen. Wat dan volgt is een zoektocht naar haar geliefde, een queeste die als een rode draad door haar leven voert. Dan komt ze in het bezit van een dagboek, geschreven door een dwangarbeider die de aanleg van de Birma-spoorweg heeft overleefd, Roberts’ vader. Dat verandert haar leven en vallen de puzzelstukjes in elkaar.

Vaarwel Soeraba

In het spoor van Birma

Femmy Fijten

Met een stevige cadans vol dialogen stoomt Fijten op weg naar een verrassend einde. Je blijft doorlezen, benieuwd als je bent waar haar tocht de lezer brengt. Het verhaal van Emma is grotendeels gebaseerd op de jeugd van de auteur die in Schiedam is geboren maar in Den Haag opgroeide. Ze studeerde biologie in Leiden. Haar vorige twee boeken heten Vaarwel Soerabaja en Terug naar Bandung.

In het spoor van Birma

Helaas zal er geen vierde boek meer verschijnen. Femmy (1953) overleed in juli dit jaar in haar woonplaats Arnhem op 63-jarige leeftijd, kort voor de verschijning van ‘In het spoor van Birma’. In deze uitgave is een brief van Maarten ’t Hart opgenomen.

In het spoor van Birma
Femmy Fijten
215 pagina’s
Prijs: € 20,00
ISBN: 978-94-92020-22-2

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Recensies

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.