Thaise politie verbiedt panel-discussie Foreign Correspondents Club

Bert Vos, Thailand, Foreign Correspondents Club

FCC-leden luisteren naar verklaring politie

Door Redactie

Eerder deze week heeft de Thaise politie een panel-discussie in Bangkok van de Foreign Correspondents Club Thailand verboden. Dat meldt de journalisten-organisatie op haar website. Volgens politiefunctionarissen was dat op bevel van de militaire regering. Dit om negatieve berichtgeving te voorkomen over commandant-generaal Min Aung Hlaing van Myanmar, die door de VN is beschuldigd van genocide. Een onderwerp dat op de agenda stond.

De FCCT bracht naar buiten dat ze diep teleurgesteld is door het besluit van de Thaise autoriteiten om een ​​geplande discussie, die plaatsvond op 11 september, de mond te snoeren. Die zou gaan over een confronterend rapport, gepubliceerd door de Verenigde Naties. Daarin worden militaire leiders en overheid van Myanmar aangeklaagd vermeende genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in gebieden van etnische minderheden en tegen de Rohingya in het bijzonder.

Bert Vos, Thailand, Foreign Correspondents Club

Vice-voorzitter Tassanee Vejpongsal

Paneldiscussie FCCT

In een brief aan de FCCT om het evenement te annuleren, verklaarde de Thaise politie dat de discussie door ‘derden’ zou kunnen worden gebruikt om onrust te veroorzaken en de nationale veiligheid in gevaar komt. Volgens de voorzitter van de FCCT zijn er geen gronden voor dergelijke vermoedens. De club houdt, zegt ze, al 62 jaar lang ordelijke en informatieve paneldiscussies over actuele zaken. Deze hebben nooit tot onrust of subversie geleid. Daarbij hoorden ook tientallen evenementen over Myanmar, gedurende de afgelopen decennia. Deze hebben over het algemeen bijgedragen aan een beter begrip van het land en zijn relaties met anderen in de regio.

Persvrijheid Thailand

De FCCT is van mening dat de Thaise autoriteiten overdreven politiek-correct hebben gereageerd. Dit incident schaadt onnodig de reeds gedeukte reputatie van het land op het gebied van persvrijheid, aldus de organisatie. Waarbij eraan herinnerd wordt dat Thailand ooit een van de meest vrije landen in Zuidoost-Azië was, met een hoge mate van persvrijheid.

Sinds de staatsgreep in 2014, waarbij het land werd onderworpen aan een militaire heerschappij, is dit de zesde keer dat de autoriteiten ingrijpen bij de FCCT om een bijeenkomst of discussie te verbieden.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Bert Vos

 

Geen reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *