Thailand: Registreerde partijen hebben recht op vergadering

Thailand: Registreerde partijen hebben recht op vergadering

Door de redactie

De militaire Thaise junta, onder leiding van generaal-premier Chan-Ocha, laat de teugels wat vieren. In de loop naar de verkiezingen mogen registreerde partijen nu wel in vergadering bijeenkomen. Maar bijeenkomsten organiseren en houden om aanhang te verwerven en hun standpunten kenbaar te maken, dat blijft verboden. Dit meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

Na een paar keer uitstel zeggen de militairen dat ze nu wel op koers liggen naar de verkiezingen. Vermoedelijk gaat dat in het voorjaar 2019 gebeuren. Als bewijs van goede wil heeft het bewind daarom het verbod op politieke activiteiten voor ‘erkende’ politieke partijen opgeheven. Zo werd, voordat deze maatregel inging, de progressieve nieuwe partij ‘Future Forward Party’ van miljardair Thanathorn Juangroongruangkit de voet steeds dwars gezet. Aangezien hij zich nergens iets van aantrekt kreeg hij onder meer aanklachten aan zijn broek wegens overtreding van de Wet op Cybermisdaad.

Thailand: Registreerde partijen hebben recht op vergadering

Prayut op tour.

Yingluck Shinawatra

Wie wel op tournee mogen zijn natuurlijk de premier zelf en zijn volgelingen. Maar zoals ze zeggen, hun publieke optredens zijn geen onderdeel van een verkiezingscampagne. Maar gaan ze over het uitdragen van het regeringsbeleid dat ten goede komt aan de bevolking. De laatste verkiezingen die, als je naar democratische maatstaven rekent, eerlijk en vrij genoemd konden worden in 2001, 2005 en 2007, werden allemaal gewonnen door de partij van ex-premier Thaksin Shinawatra. Hij werd na beschuldigingen van corruptie en belangenverstrengeling door een coup afgezet en vluchtte in 2008 naar Dubai. Drie jaar later won ‘zijn’ partij opnieuw, onder de naam Pheu Thai. Die zijn zus Yingluck won, met een overweldigende meerderheid aan stemmen.

Op de achtergrond trok Thaksin echter aan de touwtjes zo werd beweerd. Maar ook dit ging mis en met dezelfde beschuldigingen als haar broer boven haar hoofd vluchtte zij haar broer achterna. Allebei zouden ze na een veroordeling tot een gevangenisstraf zijn veroordeeld. Vooral op het platteland hebben broer en zus nog veel aanhang.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Nieuws

 

Geen reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 
 
 
 

Nieuws