WNF: Tijgerpopulatie Nepal verdubbeld

Tijgerpopulatie Nepal Verdubbeld

Foto: WNF Nepal

De tijgerpopulatie in Nepal is sinds 2009 verdubbel van 212 naar ongeveer 235 tijgers. Dat melden de Nepalese autoriteiten en het Wereld Natuur Fonds. Als deze trend doorzet is Nepal het eerste tijgerland dat het doel van ‘TX2’ gaat bereiken, wat de gezamenlijke tijgerlanden hebben afgesproken.

Volgens het Ministerie van Bossen en Milieu zal de toewijding aan het wereldwijde tijgerprogramma alleen maar groter worden nu de populaties in Nepal groeien en de maatregelen goed uitpakken. “Het beschermen van tijgers heeft hoge prioriteit voor de overheid en we zijn dankbaar voor de steun van onze partners en lokale en internationale gemeenschappen voor dit gedeelde goed.”

Telling tijgers

WNF is blij met het resultaat. “Elke tijger telt, voor Nepal en voor de hele wereld”, aldus Ghana S. Gurung, woordvoerder van WNF-Nepal. “Ook al is Nepal nu dichtbij het bereiken van het doel, we zullen ons langdurig moeten blijven inzetten voor de bescherming, en van het verbeteren van de leefgebieden, als we willen dat deze dieren blijven voortbestaan.”

Tijgerpopulatie Nepal verdubbeld

Foto: WNF Nepal

Nepal heeft tussen november 2017 en april 2018 een uitgebreide telling gedaan in het grensoverschrijdende Terai Arc Landschap, dat voor een groot deel in India ligt. Cameravallen en veldonderzoeken hielpen bij het schatten van het aantal tijgers in elk gebied. Ook werd er gekeken naar de aanwezigheid van prooidieren. In 2013 werd de vorige telling gedaan; toen werd het aantal tijgers op 198 geschat.

Toewijding

Het succes wordt deels toegeschreven aan de politieke toewijding van het land. Er wordt gebruik gemaakt van innovatieve methodes en instrumenten om de gestreepte kat te beschermen. Nepal was ook al het eerste land dat de wereldwijde standaard voor beschermde gebieden behaalde, de Conservation Assured Tiger Standards. Met nog maar 4 jaar te gaan zullen de andere landen met tijgerpopulaties moeten kijken naar de aanpak van Nepal, om het gestelde doel te gaan halen. Die landen zijn: Indonesie, Myanmar, Vietnam, Laos, Thailand, Cambodja, India en Maleisie. Volgens schattingen leven er nog 3200 tijgers in het wild.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie India

 

Geen reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 
 
 
 

Nieuws