WAP: ‘Wilde jaguars verwerkt in Aziatische medicijnen’

WAP: 'Wilde jaguars verwerkt in Aziatische medicijnen'

Foto: World Animal Protection

Door Redactie

Wilde jaguars worden in Suriname illegaal, gedood, verwerkt en geëxporteerd naar Azië voor zogenaamde traditionele medicijnen. Dit blijkt uit onderzoek van de internationale dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection (voorheen WSPA.)

Het is voor het eerst dat een organisatie het proces achter de handel blootlegt. De gedode katten worden eerst gekookt totdat ze in een soort lijm of pasta veranderen. En wordt vervolgens op de zwarte markt verkocht.  Het ‘medicijn’ zou artritis verlichten, seksuele prestaties bevorderen en de algehele gezondheid verbeteren. Nog altijd is er een markt voor; ondanks dat het bewezen ineffectief is. Ook de botten en tanden van het dier worden gebruikt. Ze worden vaak verkocht als sieraad.

Lucratieve handel

Op undercoverbeelden en foto’s van de stroperij en handel is een foto te zien van een levenloze jaguar die aan zijn poten is vastgebonden aan een houten paal. Op een andere foto poseert een lachend meisje naast een gedode jaguar. Ook zijn er videobeelden waarop een dode kat is te zien, vastgebonden achterop een quad. Onderzoekers voerden gesprekken met rangers, stropers en de handelaars. De lucratieve handel, er heerst veel armoede in onze voormalige kolonie, is lucratief. Een jaguar is al gauw bijna 700 euro waard.

Opgejaagde jaguars

De stroperij is een lijdensweg voor de dieren. Ze worden opgejaagd en beschoten waarbij ze lang niet altijd meteen worden gedood. Daarnaast worden welpen uit het wild gehaald om als huisdier te gehouden te worden. Ze zitten in kleine kooien en worden gevoerd met koeienmelk of suikerwater. Als ze te groot zijn en de eigenaren niet meer weten wat ze ermee moeten, worden ze vaak gedood voor hun vlees. Dat geconsumeerd wordt door de Chinese populatie in Suriname.

WAP: 'Wilde jaguars verwerkt in Aziatische medicijnen'

Foto: World Animal Protection

Bedreigde diersoort

Wereldwijd leven er nog zo’n 173.000 jaguars in het wild. De diersoort wordt bedreigd en kan uitsterven. Vermoedelijk worden jaguars, net als andere grote katachtigen, gebruikt als alternatief voor tijgers voor de productie van traditionele Aziatische ‘medicijnen’. Steeds vaker zijn er incidenten tussen deze roofdieren en mensen, grotendeels doordat ze aan terrein verliezen door goudwinning en houtkap. Ook worden jaguars aangevallen door mensen omdat ze op hun vee jagen.

Door verlies aan leefgebied wordt het steeds makkelijker voor de stropers om jaguars op te sporen. WAP vindt het van groot belang om bewustzijn te creëren dat traditionele ‘medicijnen’, waarin jaguars zijn verwerkt, ineffectief zijn en het misbruiken van wilde dieren hiervoor onacceptabel is.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Reportages en Achtergrond

 

Geen reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 
 
 
 

Nieuws