Fatwa bedreigt vaccinatieprogramma Indonesië

Fatwa bedreiging vaccinatieprogramma Indonesie

Kinderen de dupe van fatwa tegen inenten

Door redactie

Het vaccinatieprogramma voor rode hond en mazelen in Indonesië  loopt groot gevaar door een fatwa. Islamitische geestelijken hebben namelijk vorige maand verklaard dat het vaccin onrein is en dus haram. Want is de redenering: er is varkensgelatine gebruikt bij de productie en dus is de injectie on-islamitisch. Dit melden diverse bronnen waaronder De Volkskrant.

Ziekenhuizen en artsen zien de bereidheid tot inenten ineens naar beneden kelderen van 90 naar 50 procent. Op Atjeh, het enige eiland waar de Sharia geldt, gaat slechts 7 procent van de ouders met hun kind het  vaccin halen. Volgens een kinderarts hebben kinderen het recht om géén rodehond en mazelen te krijgen. Wekelijks ziet hij nieuwe gevallen in zijn kliniek in Jakarta wat met een simpele injectie voorkomen had kunnen worden.

Fatwa

In het 260 miljoen zielen tellende land krijgt de fundamentalistische islam steeds meer politieke macht. Voelbaar in alle sectoren van de samenleving. Veel bewoners van de archipel namen de zichzelf benoemde schriftgeleerden voorheen niet serieus als ze weer eens een fatwa uitspraken tegen erotisch dansen, yoga, schaken of horecagelegenheden. Maar daar is drastisch verandering in gekomen. Indonesië verandert steeds meer van een seculiere staat in een land waar angstvallig rekening wordt gehouden met islamitische belangen.

Fatwa bedreigt vaccinatieprogramma Indonesie

Vaccinatiecampagne

Mazelen en rode hond zijn ziekten die dankzij de wetenschap gemakkelijk te bestrijden zijn. Het gevaar bestaat dat dankzij de fatwa de besmettelijke ziekte om zich heen gaat grijpen, is de veel gehoorde opmerking. De tijd dat iedereen na een decreet van de regering meedeed schijnt volgens artsen niet meer zo normaal te zijn. Zo werd een uitbraak van difterie vorig jaar door een vaccinatiecampagne snel tot stilstand gebracht. En verliep voor augustus nog het inenten tegen mazelen en rode hond nog voorspoedig, totdat de geestelijken zich ermee gingen bemoeien. Op een internationale bijeenkomst werd Indonesië eerder dit jaar nog genoemd als een voorbeeld voor andere landen hoe men zoiets organiseert.

Nu veel kinderen onnodig ernstig ziek worden of dreigen te worden heeft de Islamitische Raad de uitspraak wel enigszins bijgesteld. In noodsituaties mag er eventueel gevaccineerd worden. Ook al is het niet halal. Voor veel patiëntjes zal dat waarschijnlijk al te laat zijn.

Bron: De Volkskrant/Fok.nl

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Indonesië

 

Geen reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 
 
 
 

Nieuws