Chiang Khan, sereen en charmant grensstadje

Het eindpunt van mijn ‘Mekongreis’, nu al weer jaren geleden, eindigt in Chiang Khan. Een sereen en charmant grensstadje met een dorpscentrum vol authentieke houten huizen, een schitterend uitzicht op de Mekong die Thailand van Laos scheidt en een oase van rust die mij goed van pas komt na een hectische trip.

Chiang Khan

Foto: Sifaa.nl

Door Bert Vos

Met een blikje Chang bier aan de oever van de rivier overdenk ik mijn trektocht langs deze levensader. Het stadje is voor buitenlandse toeristen een nog onbekende bestemming. Wel reizen er regelmatig backpackers doorheen, die in de guesthouses een paar dagen verblijven en hier de echte Thaise cultuur induiken. Het dorpscentrum is rijk aan authentieke houten huizen en op de lokale markt in de ‘hoofdstraat’ kun je Thaise specialiteiten op ‘nachtmarkt’ te proeven. En ga vooral fietsen. De tweewielers zijn vaak gratis te leen in je hotel of voor een klein bedrag te huur. En ontdek de fraaie glooiende omgeving. Langs de Mekong-oever vindt je een boulevard waar je van een fotogenieke zonsondergang kunt genieten.

Chiang Khan

Foto: Sifaa.nl

Rugzaktoeristen

Maar de tijden veranderen. Chiang Khan is de laatste tijd ook een bestemming geworden voor de meer rijkere Thaise toerist. Wat zijn weerslag heeft op het dorpse karakter. Ooit, rond de eeuwwisseling, waren er maar een stuk of vijftien guesthouses. Het was een pleisterplaats voor rugzaktoeristen, die via Nong Khai naar Laos gingen of daar juist hun avontuur achter de rug hadden en hier ontspanning zochten, voordat ze richting Bangkok trokken. Nu zijn er meer dan honderd overnachtingsmogelijkheden, de meeste in de hogere prijsklasse.

Nadat de massatoeristen het dorpje hadden ontdekt kregen de lokale bewoners dollartekens in hun ogen en verkochten hun huizen voor astronomisch bedragen. Met als gevolg dat veel backpackers wegblijven, omdat zij niet zitten te wachten op een hotel met kamers van 1500 bath per nacht.

 

Chiang Khan Guesthouse

Wie zich niet heeft laten meeslepen in de hype is de Nederlander Huub Oudenhoven, die sinds met zijn echtgenote 1998 het Chiang Khan Guesthouse runt. Zijn pension, dat hij met vrouw Pim runt, wordt vermeld in de backpackersbijbel Lonely Planet. Daarnaast hebben ze een website en een vaste klantenkring opgebouwd. De druk om de boel te verkopen aan ontwikkelaars wisten ze te weerstaan.

Chiang Khan

Foto: Sifaa.nl

De massale aandacht zal ooit eens de rivier overwaaien, denken ze. Hun ‘Thai style friendly guesthouse’ is dan ook niet verbouwd of gemoderniseerd met airco en een westers toilet. Want ooit zal hun dorp weer het authentieke dorp zijn, en kom ik hier weer terug en overnacht dan in het Chiang Khan Guesthouse.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Reisverhalen

 

Geen reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 
 
 
 

Nieuws