Ingebonden voeten als statusssymbool

Nog tot de 19e eeuw was het in hogere kringen in China traditie dat vrouwen hun voeten inbonden. En dit was bepaald niet voor hun eigen genot, want pijnlijk en ongemakkelijk. Volgens Jason Wordie van The Morning Post was de achterliggende gedachte dat het inbinden de dij- en bekkenbodemspieren versterkte en daardoor het seksuele genot van de mannen, die deze vrouwen bezaten, zou vergroten.

ChinaAfgebondenVoeten

Door Guido van Oss

Net als opiumkits, draagstoelen en jonken, waren vrouwen met gebonden voeten ooit stereotiep voor China. Doelbewust kreupel gemaakt om te voldoen aan mannelijke idealen van schoonheid, belichaamden deze vreemde, zielige wezens, in westerse ogen, de mysterieuze gewoontes van het Oosten. Vroegere reisverslagen beschrijven de ‘verleidelijke’ wijze waarop Chinese vrouwen met gebonden voeten liepen, omdat ze zachtjes zwaaide en wankelde, meestal aan elke arm een dienstmeid ter ondersteuning.

Vergrote seksuele bevrediging

Voeten binden werd beschouwd als een eigenaardige culturele gewoonte die geen buitenstaander ooit zou kunnen doorgronden. In werkelijkheid was de praktijk expliciet op de seksualiteit gericht. Kreupele voeten vereisen het lopen op bepaalde hakken om te voorkomen dat je gaat kantelen; met als resultaat, zo werd aangenomen, dat het dijbeen en de bekkenbodemspieren buitengewoon strak worden. Hoe kleiner de gebonden voeten waren, hoe sterker de vaginale spieren zouden zijn tijdens de geslachtsgemeenschap. Kortom: het uiteindelijke doel van het voeten binden was het vergroten van de mannelijke seksuele bevrediging.

Teken van grote rijkdom

Lotusvoetjes toonden ook de financiële status van de man aan. In een tijd waarin de meeste Chinezen slechts een paar rijstkommen verwijderd waren van de honger, gold het als teken van grote rijkdom er meerdere onproductieve vrouwen op na te kunnen houden die vanwege hun kreupele voeten uitsluitend decoratieve, seksuele en reproductieve functies vervulden. Met het hebben van een huis vol vrouwen met gebonden voeten liet je aan de buitenwereld weten ‘Kijk eens hoe rijk ik ben! Ik kan het mij met gemak veroorloven om al deze nutteloze monden te voeden!’

ChinaAfgebondenVoetenSchoentjesChinese vrouwen onderwierpen zich vaak met de meest goede bedoelingen aan deze patriarchale onderdrukking. Ambitieuze moeders van mooie meisjes uit arme gezinnen bonden de voeten van hun dochters in met de hoop een welvarende man aan te trekken, die hun nakomelingen uit de wanhopige armoede zou kunnen trekken die hun eigen leven had verwoest. Om de vervormde botten bij elkaar te houden, moesten de daarvoor ingebonden voeten op een speciale manier worden ingezwachteld, voordat de decoratieve schoenen konden worden gedragen, op vrijwel dezelfde manier als de knokkels van een bokser worden ‘ingetaped’ voordat de bokshandschoenen kunnen worden aangetrokken. Een ingewikkeld, tijdrovend proces, het verband werd meestal dan ook voor meerdere dagen (of zelfs weken) gebruikt.

Er is weinig verbeelding voor nodig om voor te stellen in welke toestand de voeten tevoorschijn kwamen wanneer ChinaAfgebondenVoetenSchoentjesjpghet verband uiteindelijk werd afgewikkeld, vooral bij warm weer: vervormd en vaak met etterende wonden. Met de Chinese uitdrukking ‘ lang en stinkend, als oma’s lotusvoetjesbandage…’ wordt de walgelijke toestand goed samengevat; het gezegde wordt nog steeds gebruikt om al te lange, onaangename, persoonlijke verhalen, die te veel in detail treden, aan te duiden. Heftig verzet van negentiende-eeuwse christelijke missionarissen leidde tot geleidelijke sociale verandering en de praktijk van het voeten binden werd uiteindelijk verboden. Toch verstreken er nog vele decennia tussen de officiële afschaffing en het feitelijke einde van de onfrisse praktijken. In de jaren dertig van de vorige eeuw kwam het nog voor en oudere vrouwen met gebonden voeten zijn tot op de dag van vandaag nog te vinden, met name in de landelijke gebieden.

Één Chinees, nu veertiger, herinnert zich nog levendig hoe gruwelijk hij het vond om tijdens zijn jeugd zijn overgrootmoeder in strak gebonden voeten te zien: de geblokkeerde bloedsomloop bezorgde haar een verschrikkelijke hoofdpijn en leidde elk middag tot een heftige, emotionele uitbarsting, tot aan haar dood toe, toen ze bijna honderd was.

Bron: The Morning Post

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Reportages en Achtergrond

 

Geen reacties

Reageren uitgeschakeld.

 
 
 
 

Nieuws