Mukdahaan, parel aan de Mekongrivier

Op mijn trektocht langs de Mekongrivier arriveer ik in een, op het eerste gezicht, slaperig grensstadje. Mukdahaan, een parel aan de Mekongrivier en vol verrassingen.  

Door Bert Vos

De geschiedenis van de stad met 25.000 inwoners gaat terug tot de tweede helft van de 18e eeuw en ligt ongeveer 645 kilometer van Bangkok. Net als in de rest van de Isaan in het Noord-Oosten trekt ‘Muk’ heel wat minder toeristen dan de rest van Thailand. Voor backpackers is het de grensovergang naar de tweede stad van Laos, Savannakhet. Via de vriendschapsbrug. Gebouwd in 2007.

MukdahaanIndochinese markt

Door de nabijheid van Suvannakhet, op de andere oever van de rivier, is er een levendige handel met Laos. Handelaren uit het buurland mogen ongehinderd met hun handelswaar overvaren. De belangrijkste en zeer kleurrijke markt is de ‘Talaat Indojien’, de Indochinese Markt. Elke dag op de lange boulevard langs de bruine kronkelende Mekongrivier. Aan het begin zie je een langgerekte stenen tribune waar duizenden mensen kunnen zitten. Vooral veel jongeren verpozen hier en kijken mij verrassend aan.

Ploy Palace

Niet elke dag vertoont zich in Mukdahaan hier een blanke roodverbrande toerist. In en om de stad woont slechts een handvol expats. Schuchter probeert een van de jongelui in steenkool-Engels een praatje, terwijl ik een koud biertje drink geniet van de serene omgeving. De ondergaande zon zet de rivier in goud.   In Mukdahan zijn vele restaurantjes en gezellige cafés te vinden. Ondanks de geïsoleerde ligging heeft de stad twee moderne ziekenhuizen en goede hotels. waarvan het mooiste en meest luxe, met zwembad, Ploy Palace is. Waar ik logeer.

Mukdahaan: Phu Manorom
Mukdahaan

Aanbevolen trips zijn onder meer de Phu Manorom tempel, ongeveer vier kilometer van Mukdahan op een bergtop. De Yod Kaew Siwichai tempel met een panoramisch gezicht over de Mekong met een grote zittende Boeddha. De nachtmarkt aan de Song Nang Satit straat vanaf ongeveer vijf uur en niet te vergeten de Mukdahan Tower. Voor een fraai uitzicht over Mukdahaan de rivier en Laos. Je kunt met de lift. Op de begane grond is een historische tentoonstelling te zien. Natuurliefhebber? Bezoek Dan het Phu Pha Thoep Nationaal Park ten noorden van Mukdahan.

Nok Air

Je kunt vliegen op Ubon Ratchathani of Nakhon Phanom om vandaar een bus te nemen. Nok Air heeft tegenwoordig een ‘fly and drive’ ticket naar Nakhon Phanom en Mukdahan.

Op de luchthaven in Nakhon staat een chauffeur met een minibus je op te wachten en brengt je naar deze parel aan de belangrijkste levensader van Zuidoost-Azië. Vanuit Bangkok gaat een comfortabele nachtbus vanaf het Noordelijk busstation. Duurt negen uur.

Share and Enjoy:
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
 • eKudos
 • MySpace
 • del.icio.us
 

Nieuwste verhalen in categorie Thailand

 

2 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 

 
 
 
 

Nieuws